Zonnebrand ligt op de loer bij uien rooien tijdens hitte
Uien die met deze hitte langer in het zwad liggen, lopen groot risico op schade. „Door de hitte kan het weefsel zwak worden en de celspanning afnemen. Bij het rooien en bij het laden kan dit schade geven wat weer tot tarra zal leiden. Tevens kunnen beurse plekken van rooien en laden zonnebrand veroorzaken. Ook dit is tarra”, zegt Jaap Jonker van De Groot en Slot.
Hij en zijn collega’s krijgen deze week veel vragen over beregenen en het beste rooimoment. Op zich is hij daar blij mee. „Ik heb liever dat ze het vragen dan dat er straks veel uien als tarra afgevoerd moeten worden als gevolg van zonnebrand.”
Grond warmt snel op
Zijn advies: rooi ze zo vroeg mogelijk in de ochtend en laad ze dan ook zo snel mogelijk op. „Laat ze niet tot in de avond liggen. De grond blijft met deze temperaturen heel lang warm.” Hij ziet het liefst dat er alleen in de (vroege) ochtend wordt gerooid en geladen. „Het duurt dan wel wat langer, maar je gaan daarmee wel voor kwaliteit.”
Direct zonlicht kan donkere grond verwarmen tot temperaturen tot maar liefst 65 graden, met weefselsterfte vlak boven de grond tot gevolg. Oogsten en laten drogen van de uien in direct zonlicht kan tot zonnebrand op de bollen leiden, waarschuwt zaadbedrijf Seminis. Uien kunnen volgens Seminis alleen in het veld worden gedroogd als de maximumtemperaturen overdag lager dan 29 graden zijn.