Frankrijk gaat neonicotinoïden behandeld bietenzaad weer toestaan

Bietentelers in de belangrijkste Franse bietenregio’s: de Elzas, Hauts de France, Île-de-France en Normandië worden dit jaar geconfronteerd met een invasie van groene bladluizen. In de Elzas zijn sinds eind juni 6.000 hectare suikerbieten in grote mate getroffen door de vergelingsziekte. De groene bladluizen brengen virussen over die deze vergelingsziekte veroorzaken. Deze virussen kunnen tot wel 50 procent schade veroorzaken in suikerbieten.
„We zijn getuige van een invasie van groene bladluizen die de virussen overdragen,” zegt voorzitter Franck Sander van de Algemene Confederatie van Bieten en Producenten tegenover Le Parisien. Volgens Sander zadelt vergelingsziekte de 500 bietentelers in de Elzas nu al op met een minimaal 20 procent lagere opbrengst. „De situatie is nog erger in de regio’s Hauts de France, Ile-de-France en Normandië. Daar worden telers geconfronteerd met tot 50 procent schade”, aldus Sander.
Eén oplossing
De Franse telers zien maar één oplossing: het weer mogen gebruiken van met neonicotinoïden behandeld zaad. Sinds 2018 is dit door de Europese Unie verboden. Echter 14 EU-landen hebben een beroep gedaan op een afwijking om hun telers toch toe te staan neonicotinoïden te gebruiken. De regering wil de noodroep van de telers inwilligen. Daartoe gaat het ministerie van Landbouw dit najaar een wetswijziging aannemen die vrijstelling verleent voor bepaalde neonicotinoïden tot 2023.
Het Franse voornemen heeft in Duitsland al tot boze reacties geleid. De Duitse bietentelers eisen nu ook een noodtoelating voor neonicotinoïden. Ze wijzen op toenemende concurrentievervalsing met de Fransen en de andere lidstaten waar de neonicotinoïden wel (nog) zijn toegestaan. Als grootste suikerbietenland zou Frankrijk de 12e van 19 bietenteeltlidstaten zijn met een ontheffing.
Doodlopende weg
Voorzitter Hans-Jörg Gebhard van de overkoepelende Duitse suikerorganisatie stelt dat de bietentelers zich momenteel in een doodlopende weg bevinden. „Nu deze middelen niet meer beschikbaar zijn en bovendien geen effectief alternatief beschikbaar is om de bieten te beschermen, bestaat er een groot risico op aanzienlijke opbrengstverliezen en het verdwijnen van de bietenteelt. De Duitse suikerindustrie eist fair-play.”
Nederland
Teun de Jong, voorzitter van de NAV, schaart zich achter de mening van Duitsland. „Er moet sprake zijn van een gelijk speelveld,” stelt De Jong. „Nederlandse akkerbouwers zijn vooruitstrevend. Als er betere middelen beschikbaar zijn zullen we die direct inzetten. Maar die zijn er nog niet.” Het Franse voornemen is voor de NAV aanleiding om wederom druk uit te oefenen richting LNV-minister Carola Schouten, om haar beleid te herzien wat betreft het gebruik van met neonicotinoïden behandeld bietenzaad. „Maar dan moet wel sprake zijn van werkbare regels en niet zoals de Belgische,” aldus De Jong.

Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen
Bronnen: Le Parisienne, Top agrar Online