Hitte helpt bonenspintmijt verder in het zadel
Het zijn gunstige jaren voor de bonenspintmijt. Het beestje heeft zich dankzij de droge en warme weersomstandigheden qua aantallen goed kunnen ontwikkelen. Met het jaar wordt de druk dan ook groter. Vorig jaar is het plaatselijk al uit de hand gelopen, zegt Sander Uwland van Bayer. „Er waren percelen waar de teler met halve opbrengsten naar huis is gegaan.” Nu het dit jaar opnieuw droog en heet is, vreest hij dat de mijt opnieuw maar dan nog sterker gaat toeslaan. „Het voordeel dit jaar is dat de hitte later in het seizoen komt. Maar er zijn volop aardappelen die tot in september op het veld staan.”
De bonenspintmijt kan in twee weken tijd een aardappelgewas doodmaken. In de afgelopen twee jaar is er veel schade geconstateerd, met name in Oost- en Zuidoost-Nederland. Er zijn maar weinig chemische middelen tegen de bonenspintmijt: Alleen Batavia en Movento hebben een werking op de eitjes, de larf, protonimf en deutonimf. Volwassen spintmijten worden niet gedood. Het is volgens Uwland dan ook een kwestie van regelmatig de percelen te monitoren. „De mijt moet geen kans krijgen zich op te bouwen.”
Veldproeven
Om meer kennis te verzamelen over de bonenspintmijt heeft Bayer deze maand een veldproef aangelegd. Hierbij is de spintmijt uitgezet in een perceel met zetmeelaardappelen, waarbij op verschillende spuitmomenten Batavia is ingezet.
Ook Agrifirm heeft dit jaar een praktijkproef opgezet, waar tientallen telers zich voor hebben aangemeld. Op een aantal percelen zijn roofmijten uitgezet. Deze roofmijt is de natuurlijke vijand van de bonenspintmijt. Hiermee moet de populatie op natuurlijke wijze worden onderdrukt en de schade in het perceel beperkt blijven.