Agrifirm: Preventieve inzet roofmijt tegen bonenspintmijt werkt
De bonenspintmijt zorgt in met name Oost-Nederland voor toenemende mate van schade en opbrengstderving. Daarom is in deze regio een proef gestart om de bonenspintmijt met roofmijten in de aardappelen te bestrijden. Op een aantal percelen zijn in juni roofmijten uitgezet, als preventieve werking. Vlak voor het sluiten van het gewas zijn de eerste zakjes met de roofmijten opgehangen in de percelen. De percelen zijn wekelijks intensief gemonitord door Agrifirm.
Natuurlijke vijanden
De roofmijt is een natuurlijke vijand van de bonenspintmijt en deze heeft zich in de afgelopen weken in de proefpercelen gevoed met de bonenspintmijt. „We vinden nog steeds geen bonenspintmijt in de percelen waarin de roofmijten zijn uitgezet, terwijl we ze wel vinden in andere percelen”, zegt teeltspecialist Fokko Prins van Agrifirm.
Om te zien of de roofmijten ook curatief ingezet kan worden, zijn ongeveer twee weken geleden roofmijten uitgezet in een perceel aardappelen met een lichte aantasting van de bonenspintmijt. Het is volgens Prins nog te vroeg voor conclusies te trekken over deze proef.
Agrifirm hoopt met deze veldproef zijn kennis op het gebied van bonenspintmijt verder te ontwikkelen. Ook hoopt de coöperatie zo ervaring op te doen met bestrijdingsmethodes van de mijt.
Overlast neemt toe
Door de aanhoudende hoge temperaturen neemt de druk van de bonenspintmijt toe. Met name in het oosten van het land is de overlast, net als vorig jaar, groter dan in de rest van het land. Het beestje heeft zich dankzij de droge en warme weersomstandigheden in de afgelopen twee jaar qua aantallen goed kunnen ontwikkelen. Met het jaar wordt de druk dan groter. De bonenspintmijt kan in twee weken tijd een aardappelgewas doodmaken. In de afgelopen twee jaar is er veel schade geconstateerd, met name in Oost- en Zuidoost-Nederland. Er zijn maar weinig chemische middelen tegen de bonenspintmijt