Lodders vraagt Schouten naar (on-)gelijk speelveld in bietenteelt

Lodders zou graag zien dat Schouten aangeeft wat de redenen zijn waarom Frankrijk, de grootste bietenproducent van Europa, nu wel een derogatie wil invoeren voor het gebruik van neonicotinoïden in de bietenteelt, terwijl het land fel tegenstander was van het gebruik van deze stoffen. Lodders vindt dat met een vrijstelling in Frankrijk dit ook in Nederland bespreekbaar moet zijn, en ze wil van Schouten horen hoe zij hier in staat.
Alternatieven
Ook vraagt ze in haar brief de minister een beeld te schetsen van de gevolgen voor de bietenteelt zoals deze nu aan de orde zijn: de gevolgen van het ontbreken van gecoat zaad, de werkbare alternatieven of het ontbreken daarvan en mogelijke andere effecten zoals bijvoorbeeld luizendruk, aanwezigheid van virussen, milieuwinst.
Nu Frankrijk heeft bekendgemaakt een vrijstelling te geven voor de neonicotinoïden voor in ieder geval teeltjaar 2021 wil ook Nederland deze gewasbeschermingsmiddelen kunnen gebruiken. Frankrijk is een grote speler in de Europese bietenteelt en Nederland vreest voor een ongelijk speelveld. Cosun, LTO, NAV en NAJK beslissen eind deze week of ze een aanvraag gaan indienen bij het ministerie van LNV voor derogatie voor het gebruik van neonicotinoïden in de bietenteelt.
Struikelblok
Frankrijk is niet het enige land dat derogatie gaat verlenen voor de veelbesproken coating. Ook onder meer de Belgische en Spaanse regering en veel landen in Oost-Europa geven hun bietentelers dit jaar al de mogelijkheid om behandeld bietenzaad te gebruiken. De Nederlandse bietensector heeft tot nu toe geen aanvraag ingediend omdat de voorwaarden voor het gebruik van behandeld zaad onwerkbaar zijn voor de Nederlandse situatie. Eén van de grootste struikelblokken is het verbod om in de vijf jaar na de bietenteelt bloeiende gewassen te telen op die percelen. Voor Nederland een onhaalbare zaak.
Lodders maakt zich al langer zorgen over deze ontwikkeling. „Het gecoate zaad was een innovatieve en duurzame ontwikkeling en nu dit verboden is en er geen gelijkwaardig alternatief is zijn boeren aangewezen op andere midddelen. Middelen die bijvoorbeeld volvelds gebruikt worden. De beoogde milieuwinst is er dus niet.”
Frankrijk was één van de eerste lidstaten met een nationaal verbod op neonicotinoïden. „Nu zien we dat de Fransen, zeer vooruitstrevend op dit dossier, ook inzien dat het niet werkbaar is.” Het speelveld in de bietenteelt is al ongelijk. „Inmiddels hebben 11 landen, meen ik, een ontheffing en nu Frankrijk als grootste bietenproducent ook een voorstel in het parlement heeft liggen wil ik opkomen voor de Nederlandse bietentelers. Ik pleit voor een gelijk speelveld en een werkbare situatie.”