Brandbrief bietensector naar Schouten voor vrijstelling neonicotinoïden

De organisaties willen op korte termijn met de minister om tafel om de knelpunten in de bietenteelt aan haar voor te leggen. Door het voornemen van Frankrijk om zijn eigen bietentelers een vrijstelling te verlenen voor het gebruik van gecoat zaad in 2021 en mogelijk enkele jaren daarna ontstaat een ongelijk speelveld in Europa, stellen LTO, NAV, NAJK en Cosun. Frankrijk is een grote speler op de West-Europese suikermarkt en wanneer dit land wel het gebruik van neonicotinoïden toestaat, komen onder andere de Nederlandse telers op achterstand.
Voorwaarden
Ook willen ze met Schouten bespreken onder welke voorwaarden de neonicotinoïden mogen worden toegepast. Belangrijk voor Nederland is de tot nu toe gehanteerde voorwaarde dat op een perceel waar bieten zijn geteeld drie tot vijf jaar geen bijvriendelijke gewassen mogen worden verbouwd. Dat is voor Nederland een onhaalbare kaart. Frankrijk lijkt vooralsnog in te zetten op een termijn van één jaar, en dat zou voor een groot deel van de Nederlandse bietentelers uitvoerbaar zijn.
LTO, NAV, NAJK en Cosun willen in het gesprek ook de huidige knelpunten in beeld brengen. Door het verbod op de neonicotinoïden is het gebruik van insecticiden sterk toegenomen. Om hun bieten afdoende te kunnen beschermen tegen bladluizen hebben telers vorig jaar, het eerste teeltjaar waarin een Europees verbod gold voor neonicotinoïden, twee tot drie keer volvelds moeten spuiten tegen luizen, zo blijkt uit het teeltbegeleidingssysteem Unitip. Deze bespuitingen leidden tot een extra kostenpost van 100 euro per hectare.
Maandag wordt de brief verstuurd. De vier partijen willen het weekeinde gebruiken om alle argumenten goed te onderbouwen.