Bietentelers krijgen via Bieten Advies Systeem alle relevante teeltinfo op smartphone
Siemens dochter Mendix kondigt aan dat ze samen met Conclusion en SAP voor Cosun Beet Company het Bieten Advies Systeem (BAS) heeft ontwikkeld. BAS dient de 9.000 coöperatieve telers te helpen bij het optimaliseren van de suikerbietenopbrengsten. Om de teler te voorzien van actuele, perceelspecifieke informatie, combineert BAS informatie uit de database van Cosun Beet Company met data van de telers, openbare bronnen, sensorinformatie en waarnemingen van de buitendienst. Volgens de ontwikkelaars wordt hierdoor niet alleen de opbrengst en kwaliteit van de teelt hoger, maar ook het milieu minder belast.
Informatievoorziening
Gebruikers van BAS krijgen op hun smartphone onder meer notificaties gestuurd over de te ondernemen acties en andere nuttige data. Zo krijgen telers informatie over de beste zaad variëteiten, bewaarmethoden, vruchtwisseling, meststoffen, specifieke plagen- en ziekterisico's, tips om bladschimmel te voorkomen en andere middelen voor gewasbescherming. Naarmate er meer gegevens worden verzameld, wordt de kwaliteit van het advies van het platform steeds hoger.
Unitip
Via Unitip verstrekt een individuele teler informatie aan Cosun Beet Company over de percelen landbouwgrond (polygonen) die gebruikt gaan worden voor de teelt van suikerbieten. Dit wordt gecombineerd met open historische data over bodemkenmerken en eerder verbouwde gewassen op het land. Aan de hand van deze analyse ontvangen telers aanwijzingen welk bietenzaad het best gebruikt kan worden op specifieke percelen.
Groeiseizoen
Tijdens het groeiseizoen meten 450 sensoren verspreid over bietenvelden de temperatuur en de luchtvochtigheid onder de bladeren. Op basis hiervan voorspelt een model het risico op bladschimmels. Tenslotte voegen medewerkers uit het veld informatie aan BAS toe op basis van eigen waarnemingen zoals luizen of andere ziektes. Momenteel test Cosun Beet Company nog een vierde databron: satellietbeelden die de groei en oogst van de suikerbiet volgen.
Koppelen databronnen
Het koppelen van deze databronnen is volgens Wim Hummel, ICT-manager bij Cosun Beet Company, ongekend in de agrarische sector. „Ook het beschikbaar stellen van informatie op perceelsniveau en zo advies geven aan de individuele teler is nog niet eerder op deze gedetailleerde manier aangepakt”, aldus Hummel. „Eerder publiceerden we een kweekhandleiding met algemene informatie over teelt, ontkieming, voeding en ziektebestrijding. Het was aan de teler om deze informatie te lezen en te beslissen of het van toepassing was op zijn percelen. Nu verzamelt en analyseert BAS de gegevens en biedt deze eenvoudig aan op verschillende apparaten, afgestemd op de individuele behoeften van de teler.”
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bronnen: Cosun Beet Company, Mendix