Aardappeldemodag: ‘Aardappelketen over tien jaar minder vrijblijvend’

Het wordt daarom voor de hele keten belangrijk om contractueel aan elkaar te verbinden, bijvoorbeeld op het gebied van kwaliteit of voorwaarden. „Dat zal toenemen in alle ketens.” Want, zei Duijzer, als je praat over kringlooplandbouw praat je over gesloten ketens. „Dan moet je van elkaar weten wat je doet. Dat is minder vrijblijvend dan vandaag.” Ketens zullen volgens Duijzer ook makkelijker schakelen en een vastere verbinding met elkaar hebben.
Vanuit de landbouw is aan het kabinet meegegeven om een groot programma te maken voor de wijzigingen waar de agrarische sector voor staat, zei Duijzer. „Zorg er voor dat er voldoende geld is voor de innovatie in onze sector.”
Hylkema: Kwetsbare sector
Voorzitter Dick Hylkema van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) wees in zijn openingswoord op de kwetsbaarheid van de aardappelsector. „De coronacrisis heeft aangetoond hoe kwetsbaar we zijn, door het wegvallen van de afzet naar de horeca.” Hij wees op het belang van de spreiding van activiteiten. „Dat zal niet altijd mogelijk zijn, maar is wel relevant.” In crisistijd is het des te belangrijker om als sector goed georganiseerd te blijven. „De akkerbouw heeft wat dat betreft zijn huiswerk gedaan.”
Fresco: precisie
Louise Fresco van Wageningen UR voorziet voor de toekomst veel aandacht voor precisie: op het gebied van landbouw, veredeling en de keten. „De toekomst ziet er rooskleurig uit maar is niet vanzelfsprekend.” De toekomst van de landbouw vraagt volgens haar een continue dialoog tussen maatschappij, sector en onderzoek.
De Aardappeldemodag wordt iedere twee jaar georganiseerd door de NAO en de WUR-proefboerderij Westmaas. Dit jaar kon de dag als gevolg van de coronacrisis niet fysiek doorgaan, daarom zijn de stands nu online te bezoeken. Circa 8.000 mensen uit de aardappelsector bezochten de vorige editie van de Aardappeldemodag.