Hogere opbrengsten met fertigatie in uien
Bij proefboerderij Rusthoeve liggen meerdere veldproeven met fertigatie in aardappelen en uien. Op de velden wordt vergeleken wat de effecten zijn van geen extra water geven, beregenen, irrigatie en fertigatie. Alle veldjes krijgen wel meststoffen toegediend.
Met name in de uien is een duidelijk resultaat zichtbaar. Uit de voorlopige resultaten - de uien zijn net begonnen met strijken - blijkt dat in de veldjes met fertigatie een potentiële opbrengst ligt van 60 ton per hectare. Bij de niet beregende percelen wordt een opbrengst ingeschat van 32 ton per hectare. Ook qua loofontwikkeling is er een duidelijk verschil: op de percelen zonder extra water is 17 ton loof gemeten, terwijl op de percelen met fertigatie 41 ton loof staat. Waar via de slangen alleen water is gegeven (irrigatie) staat 26 ton loof. „Ik vergelijk het met een marathon: de loper raakt veel zout kwijt tijdens het rennen. Als je hem alleen water geeft, loopt hij de marathon niet uit. Zo is het ook met de uien: je houdt de plant wel in leven, maar hij produceert te weinig”, zei Johan Aarnoudse van Van Iperen tijdens de online Aardappeldemodag. Uien reageren enorm op extra aanbod van water, aldus Aarnoudse. „Voor uien is de investering in fertigatie dan ook snel interessant. Zeker voor zaaiuien want die staan langer op het land.”
Aardappelen
Een zelfde proef in aardappelen bracht nog geen verschillen naar voren. Een exacte verklaring hiervoor is er niet, maar Aarnoudse vermoedt dat het te maken heeft met de droogte. „Hebben we misschien te weinig water gegeven.” Door het korte groeiseizoen zijn de aardappelen snel overgegaan tot knolaanleg. „Bij een laag knolaantal is het moeilijker om een positieve invloed uit te oefenen.”
Wel is er een duidelijk verschil tussen de proeven waarbij wel en geen water is aangevoerd in de aardappelen. „Daar zien we 10 ton meeropbrengst over de maten verdeeld. Zeker in jaren met zo’n laag knolaantal is dat een groot verschil.”
Kosten
De kosten voor de aanschaf van fertigatie varieert van 600 tot 1.000 euro per hectare. In de pootaardappelproef lag op elke rug een slang, bij de fritesaardappelen was om de rug een slang neergelegd. Bij de uien is de afstand afhankelijk van het zaaisysteem.
In de proeven stond rendementsverbetering voorop. „Je zoekt naar een meeropbrengst, dan vind ik de gebruikte hoeveelheid water minder belangrijk.” Bij de meststoffen gold hetzelfde uitgangspunt. „Je kunt wellicht efficiënter zijn met meststoffen, maar dat was niet ons eerste doel. We wilden kijken naar de rendementen, daarom hebben we er voor gekozen niet gelijk te besparen op meststoffen.”
Bij fertigatie worden water en meststoffen via slangen druppelsgewijs heel dicht bij de planten gebracht.