Europese Commissie blokkeert Oostenrijks verbod op glyfosaat
Het EU-besluit brengt de Oostenrijkse coalitie van de conservatieve ÖVP-partij en De Groenen in een lastig parket. Landbouwminister Elisabeth Köstinger (ÖVP) had eerder al gezinspeeld op een mogelijke EU-blokkade, maar de SPÖ-oppositie en de regeringspartij Groenen willen vasthouden aan het geplande verbod, ook als Brussel een negatief advies geeft. Volgens de EU zijn er geen specifieke Oostenrijkse problemen vastgesteld die een verbod op glyfosaat in pesticiden zouden rechtvaardigen.
'In strijd met Europese wetgeving'
De EU-verklaring heeft een schorsende werking, en de procedure wordt nu met drie maanden verlengd. Oostenrijk wordt verzocht rekening te houden met de opmerkingen van de Commissie. "Na de feedback van de Europese Commissie is het duidelijk dat deze aanvraag in strijd is met de Europese wetgeving", aldus het Oostenrijkse ministerie van Landbouw. Daarbij verwijst de Commissie naar het lopende proces voor herbeoordeling van de toelating van glyfosaat.
Glyfosaat is niet onomstreden omdat het als werkzaam middel in grote mate is gebruikt in RoundUp, waarvan wetenschappers van de wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben gezegd dat het kanker kán veroorzaken. Anderen zeggen dat dat niet is bewézen. Dat was ook het argument van de Europese Commissie om de eerder verleende toelating te verlengen.
Consortium
Er wordt momenteel in vier EU-landen, waaronder Nederland, wetenschappelijk gebruiksonderzoek gedaan, waarmee de EU in de loop van volgend jaar een besluit wil nemen. Een consortium van verschillende pesticiden-fabrikanten heeft eind vorig jaar een aanvraag ingediend voor hernieuwde goedkeuring van glyfosaat. De goedkeuring van de onkruidverdelger werd eind 2017 in de EU verlengd voor nog eens vijf jaar tot eind 2022.