Britten vrezen duurdere EU-import door slechte eigen graanoogst
De Engelse nationale vakbond van boeren zegt dat vorig najaar minder dan de helft van de gebruikelijke hoeveelheid tarwe is gezaaid, vanwege hevige regenval en overstromingen in de zaaiperiode. Daarnaast zijn de gewassen die nu worden geoogst van zeer slechte kwaliteit door de droogte eerder in het seizoen.
Importtarieven
Bovendien vreest de National Farmers Union (NFU) dat de gevolgen van een slechte oogst nog worden verergerd door de onzekerheid van een Brits vertrek uit de Europese Unie zónder overgangsregeling. In dat geval zal de Wereldhandelsorganisatie (WTO) importtarieven gaan heffen op tarwe die molenaars uit het buitenland moeten invoeren om aan de vraag te kunnen voldoen.
Een teler in Gloucestershire zei tegen de televisiezender Sky News dat zijn percelen gewoonlijk ongeveer 2.500 ton tarwe opleveren, maar dit jaar is dat nog maar 580 ton. „We hebben een derde geproduceerd van wat we normaal zouden doen, daarom zit er een groot gat in onze cashflow en hebben we tarwe moeten vervangen door andere gewassen waar we niet zoveel geld mee verdienen. Voor de voedselketen is er gebrek aan in eigen land geproduceerde tarwe, dus het kan zijn dat we tarwe uit andere delen van de wereld moeten importeren.”
Kosten doorberekenen
In het geval van een no-deal Brexit zouden Britse molenaars te maken kunnen krijgen met een tarief van £ 79 per ton op de invoer van tarwe uit de EU, aangezien het VK zou terugkeren naar de WTO-regels. Die £ 79 per ton kan niet uit de markt worden gehaald door de voedselindustrie en zal naar verwachting grotendeels worden doorberekend aan de broodbakkerijen en consumenten.
Henry Herbert, van Hobbs House Bakery in Chipping Sodbury, Gloucestershire, zei dat Britse bakkerijen zullen proberen geen stijgende tarweprijzen door te berekenen aan hun klanten, maar dat het moeilijk zal zijn omdat ze meel van hoge kwaliteit nodig hebben. „Als dat betekent dat we meel uit Europa of Canada moeten halen, zullen we dat doen“, zei hij. Het voelt voor hem als een drievoudige klap: corona, een slechte oogst en Brexit. „Maar we gaan al vijf generaties mee, dus ik denk dat we er op kunnen rijden en geweldig brood kunnen blijven maken.“