Column: Klaas Heringa: Mooi groeiseizoen met goede opbrengsten in Denemarken
Het is hard gegaan in de graanoogst. Voor ik het wist, was al een groot deel van het areaal gedorst. Dat is voor een groot deel te danken aan onze combines. Sinds dit jaar werken we met een Case axiaal dorser en een Ferguson dorser, allebei met een bek van 9 meter breed en 500 pk. Dat gaat dus als een tierelier. Als het weer meezit en we kunnen een beetje doordraaien, dorsen we zo 40 tot 50 hectare per dag. Momenteel is het wat natter, helaas, en er staat nog zo’n 100 hectare graan op het land. Maar volgens de voorspellingen wordt het volgende week weer droog, en dan fietsen we dat laatste stuk er ook af. Over de opbrengsten zijn we zeer tevreden: 7,2 ton per hectare wintergerst, 3,5 ton per hectare koolzaad en in de tarwe zitten we op 8,2 ton per hectare.
Met deze combines hebben we wat overcapaciteit, maar daar houd ik wel van. Onze boerderij is in de loop der jaren wat gegroeid, maar misschien nog wel belangrijker is de klimaatverandering. We krijgen steeds vaker extreme groeiseizoenen met veel neerslag, en daarom willen we de oogst zo snel mogelijk van het land hebben. Vandaar onze keuze voor deze machines.
Lees verder onder de foto
Momenteel zitten we volop in het stro. Dit is van heel goede kwaliteit. Er is veel vraag naar, ook vanuit Nederland. De eerste dertig vrachten stro hebben we al verkocht. Bij ons ligt zo’n 5.000 ton stro in de bewaring. We zetten deze vooral af naar de stadsverwarming en naar Nederlandse veehouders in onze regio. Maar ook het binnenhalen van het stro ligt even stil door de regen. Bij ons ligt nog zo’n 300 hectare stro op het land. Ik schat dat in heel Denemarken nog een derde deel van het stro op het land ligt of staat, hetzij als stro, hetzij nog als graan.
De varkenssector draait dit jaar heel goed, dankzij de coronacrisis. In China zijn grote problemen met varkenspest, waardoor er veel vraag is naar varkensvlees. In Denemarken is bijna geen coronaprobleem, waardoor de slachthuizen open konden blijven. De export bleef dus op gang. En daar varen wij als akkerbouwers ook wel bij, want die groei ondersteunt de graanprijzen. Bovendien hebben we varkensstallen op ons bedrijf staan, deze verhuren we aan varkenshouders. Daar zitten nu zo’n 6.000 varkens in. Dus dat zijn mooie extra inkomsten.
Over corona gesproken… We hebben dit jaar geen Nederlandse stagiaires, deze mochten in verband met corona niet komen van hun opleiding. We werken nu met één Deense stagiair en een paar Nederlandse jongeren die hier via een uitzendbureau zijn gekomen. Zij mogen maximaal negen weken in Denemarken werken. Dat is voor ons ideaal. Van corona hebben we veel minder last dan in Nederland. Er is hier ook veel minder stress in de winkels en zo. Natuurlijk, iedereen houdt rekening met elkaar. Maar de ziektedruk is hier veel lager, om in boerentermen te blijven.
Lees verder onder de foto
Dit jaar telen we voor het eerst geen aardappelen meer. Dat is voor ons best bijzonder, als pootgoedtelers van de Groninger klei. Het is een prachtige teelt, maar het is me afgelopen jaar, ons eerste aardappeljaar hier in Denemarken, fysiek tegengevallen. Daarom hebben we de bakens verzet. Er wordt mij wel eens gezegd dat ik een vooruitziende blik heb gehad, gezien de huidige aardappelprijzen. Maar dat was meer geluk dan wijsheid.
Een deel van het aardappelland is verhuurd aan een Deense teler, hij teelt nu 25 hectare aardappelen op onze grond. Deze staan er mooi bij; ze hebben op tijd regen gehad, en de opbrengsten lijken goed. De prijzen staan echter wel onder druk. Maar de Deense teler is tevreden en daar ben ik blij mee, want dan komt hij volgend jaar tenminste weer terug. Ons bouwplan voor volgend jaar staat klaar, sterker nog, daar wordt hard aan gewerkt. De eerste 140 hectare koolzaad is al gezaaid.
We hebben dit jaar 25 hectare mosterdzaad voor de zaadwinning in het bouwplan. Een nieuwe teelt die de plek van de aardappelen heeft ingenomen. Mosterdzaad is voor ons goed te combineren met de andere gewassen. Ook qua mechanisatie past het goed; het zaad kan met de koolzaadbek worden gedorst. Bovendien hebben we op ons bedrijf een complete grasdrogerij staan, zodat we het zaad zelf kunnen drogen.
De oogst wordt echter wel laat, later dan we gewend zijn van onze andere gewassen. Het bloeit namelijk steeds door. Ik denk dat ik het uiteindelijk of ga afspuiten met Roundup of ga zwadmaaien. Waarschijnlijk wordt het het laatste.
De grondprijzen zijn in Denemarken gestegen. Buitenlandse investeerders, zoals pensioenfondsen komen massaal hier naar toe. Eerder zagen we al Duitse investeerders komen, nu komen ze ook vanuit Nederland. Ze stappen uit hun investeringen in Oost-Europa en kopen nu in Denemarken veel grond. Dat legt de grondprijzen hier geen windeieren: in een jaar tijd is die markt eigenlijk volledig gekanteld. Het kan verkeren…