NAK: Door corona geen capaciteit voor vrijwillig knolonderzoek

Door de verplichte 1,5 meterregel heeft de NAK dit jaar slechts een beperkte capaciteit in zijn laboratorium. Er kunnen minder mensen dan normaal werken aan het snijden van knollen en de monsterverwerking. De NAK kan hierdoor maximaal 500 monsters per dag verwerken, waar dat normaal rond de 650 monsters ligt. „Daarmee mis je net de extra ruimte voor het vrijwillig onderzoek”, zegt Jeroen Winkelhorst van de NAK.
Elisa-toets
Ook voor het uitvoeren van aardappelknolonderzoek via de Elisa-methode is beperkte capaciteit. Nieuwe aanvragen kan de NAK alleen nog uitvoeren na 15 december. Een alternatief is om zelf aardappelen op te kweken en het blad aan te leveren voor Elisa-onderzoek, geeft de dienst aan. Alle monsters die zonder vooraf aangevraagde labels en afstemming over aanlevering binnenkomen, kunnen echter niet in behandeling worden genomen.
De aanvoer van monsters loopt momenteelt niet heel hard. Dit heeft te maken met het feit dat nog niet overal gerooid kan worden. Ook de regen weerhoudt een deel van de telers van de aardappeloogst. „Hierdoor hebben we deze week wel ruimte voor vrijwillig onderzoek.” In de afgelopen jaren heeft de NAK telers voortdurend opgeroepen hun pootgoed voor eigen gebruik vrijwillig te laten onderzoeken op virus.
Tekort
In juli maakte de NAK bekend dat er dit najaar geen nacontrole uitgevoerd zou worden op pootaardappelen vanwege gebrek aan laboratoriummateriaal als gevolg van de coronacrisis. Dit leidde tot veel zorgen in de pootgoedsector. Enkele dagen later meldde de dienst dat de verplichte nacontrole op pootgoed toch door kon gaan, omdat het tekort was opgeheven.
In de nacontrole worden alle partijen met de PCR-toets onderzocht op de aanwezigheid van virusziek.