HAK haalt meer kidneybonen uit Nederland
HAK is al een aantal jaren bezig met proeven om de ‘exoten’ ook in Nederland te kunnen telen. „Wij halen op dit moment al minimaal 85 procent van onze groenten en peulvruchten uit een straal van 125 kilometer rondom onze fabriek in Giessen”, zegt Marko Wolthuis, fieldman en agrotechnoloog van HAK. „Ons streven is ook zoveel mogelijk van de exotische bonensoorten hier te telen. Dat we nu al binnen vijf jaar na de start van de eerste testen een kwart van onze kidneybonen uit Nederland halen, sterkt ons in de gedachte dat we de door ons zo gewilde lokale teelt verder kunnen gaan opschalen.”
Lokale teelt
Het bedrijf uit Giessen zet al jaren in op het stimuleren van lokale teelt in Nederland en wil daarvoor indien nodig meer betalen. „Als de kwaliteit het toelaat zullen we altijd lokale teelt voorrang geven, ook al leidt dat tot een wat hogere kostprijs”, aldus Wolthuis. Dit past helemaal in het Groene Normaal, het pleidooi dat HAK in juni landelijk publiceerde om naast meer plantaardig, ook meer lokaal te telen en te consumeren.
Exotische peulvruchten
De groenteverwerker test op dit moment ook andere soorten exotische peulvruchten zoals kikkererwten en zwarte bonen. Dat doet het bedrijf in Zeeuws-Vlaanderen. Ondanks dat de definitieve resultaten van de testen die worden uitgevoerd wat betreft opbrengst en kwaliteit nog wisselend zijn, worden deze nog een aantal jaar gecontinueerd en bij succes verder opgeschaald.
Landklimaat
Van oudsher komen exotische bonensoorten zoals kidneybonen uit Noord-Amerika. Het belangrijkste teeltgebied is Minnesota dat een landklimaat heeft met warme zomers en koude winters. De teelt is in de Nederlandse klimaatomstandigheden dus wat lastiger, maar volgens HAK kan de Hollandse kidneyboon zich meten met die uit Amerika, alleen is de opbrengst per hectare wat minder.