Duitsland nu ook tegen agrarische vrijhandel met Mercosur-landen
Ook andere ministers van Landbouw van de EU zijn erg sceptisch over het verdrag dat Zuid-Amerikaanse landen onder andere toestaat zonder invoerrechten hun vlees naar EU-landen te exporteren.
Suiker
Ook zouden er door invoering van het verdrag problemen kunnen ontstaan op het gebied van suiker. Jaap van Wenum, voorzitter van LTO-Akkerbouw, was er daarom eerder al „niet rouwig om dat het verdrag niet doorgaat. In het verdrag zijn wij verplicht een bepaalde hoeveelheid suiker te importeren, dat concurreert dus met onze eigen suiker. Daarbij is het de vraag of deze suiker net zo duurzaam geproduceerd is als de onze.”
Het pact, tussen de EU en de Mercosur-staten Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay, zou de grootste vrijhandelszone ter wereld creëren. De vrijhandelsovereenkomst werd vorig jaar door de EU ondertekend, maar om definitief te worden bekrachtigd, moet het nog worden geratificeerd door alle nationale parlementen. Daar ziet het niet naar uit.
Akkoord verworpen
Het Oostenrijkse parlement, en zeer recent het Nederlandse parlement, hebben het akkoord in zijn huidige vorm verworpen. Andere landen, zoals België, Frankrijk, Ierland en Luxemburg, zijn weerbarstig. Tot nu toe was vooral Duitsland een van de belangrijkste initiatiefnemers van deze overeenkomst, maar kennelijk krabbelt Merkel nu ook terug.
Oerwouden
Milieuorganisaties wijzen er al vele jaren op dat de Braziliaanse overheid niets doet tegen de kap van de historische Amazone-oerwouden en de grootschalige illegale houthandel. Ook worden op grote schaal bosgebieden platgebrand zodat er op vrijgekomen gebieden maïs en soja kan worden verbouwd voor de veevoerindustrie. Europese boeren zouden dan moeten concurreren met goedkoper, maar milieubelastend voedsel.
Europees voedselaanbod
Een sterker regionaal Europees voedselaanbod is de les uit de Corona-crisis, zei Klöckner. Eerder hebben Europese agrarische organisaties er al op gewezen dat „te veel vrijhandel” op wereldschaal kan leiden tot ernstige verstoringen op regionaal niveau.
Tekst: Iede de Vries
Iede de Vries (bouwjaar: 1950) is een Noord-Hollandse polderjongen: een kwart-Urker (grootouders), een kwart-Zaankanter (ouders), een kwart-overkantse Texelaar (gezin) en een kwart- Gooise kakker (pensionado), en een volbloed journalist, redacteur en correspondent.
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Ellen Meinen