Nedato kort fritesaardappelcontracten met 40 procent
Het handelshuis maakte dat aan de telers bekend. De korting kwam voor hen niet onverwacht: eind maart maakte Nedato al bekend dat het contractvolume vasteprijscontract wellicht met 50 procent zou worden gekort. De uiteindelijke korting zou afhankelijk zijn van de vraag van afnemers; Nedato verwerkt zelf geen aardappelen.
Willekeur
De vraag naar fritesaardappelen viel vanaf maart vrijwel weg door Covid-19-perikelen. Collega-bedrijven stopten per direct met contracteren of gaven een gewichtslimiet per hectare, geeft Wim van de Ree, directeur bij Nedato, aan. „Wij zijn doorgegaan. Als we zouden stoppen bestond de mogelijkheid dat telers volledig buiten de boot zouden vallen omdat onze vertegenwoordiger toevallig op een later tijdstip langs zou komen dan bij een collega.” De willekeur die dan zou ontstaan, wilden wij voorkomen, zegt Van de Ree.
Collectief verdeeld
Nedato bood alle telers de mogelijkheid om hetzelfde volume als voorgaande jaren onder te brengen in een vasteprijscontract. De eventuele volumekorting zou dan collectief verdeeld worden. Volgens Van de Ree „het meest coöperatief en eerlijk, al blijft het zuur.”
Het gekorte contractdeel wordt nu naar keuze ondergebracht overgebracht in de pool zonder voorverkoop of tegen dagprijs verkocht.
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Susan Rexwinkel