In 2021 overdaad aan mechanisatiebeurzen door coronapandemie
Door de coronapandemie worden tal van beurzen verzet. In ons eigen land is de Agrotechniek Holland naar 2022 doorgeschoven. Op 1 en 2 september 2021 vindt in Lelystad wel PotatoEurope plaats. De meeste organisatoren hebben hun beurs doorgeschoven naar komen d jaar. Dit zorgt in 2021 voor een overvolle beursagenda. Met name België kent tal van (jaarlijkse en tweejaarlijkse) landbouwbeurzen: Libramont, Agriflanders, Agribex, de Werktuigendagen en Interpom. Komend jaar is door coronacrisis ook een groter aanbod aan internationale landbouwbeurzen. Zo staat van 3 tot 7 februari de EIMA in Bologna op de agenda. Vlak daarna vindt van 21 tot en met 25 februari de SIMA in Parijs plaats. Van 23 tot en met 26 juli staat Libramont op de planning en vervolgens in september de Vlaamse Werktuigendagen. Op 1 en 2 september vindt bovendien PotatoEurope 2021 plaats in Lelystad. Echt druk wordt het vanaf november als eerst van 14 tot en met 20 november de grootste landbouwmechanisatiebeurs Agritechnica in Hannover op de planning staat. Vervolgens vindt van 28 tot en met 30 november in Kortrijk de Interpom-beurs plaats. Interpom is normaal een tweejaarlijkse beurs maar vindt nu zowel in 2021 als 2022 plaats. Direct na Interpom volgt van 7 tot en met 12 december de Agribex in Brussel.
Afhaken
Tegenover het Vlaamse vakblad ‘Landbouwleven’ verklaart de voorzitter Johan Colpaert van Fedagrim (Belgische Federatie van de Toeleveranciers van machines, gebouwen en uitrustingen voor de Landbouw en voor de Groenvoorzieningen) dat Interpom beter had moeten nadenken over de gevolgen van het verplaatsen van de beurs. „Ze verplaatsen met één jaar, om daarna in 2022 opnieuw een dergelijke beurs te organiseren. Wij moeten fysiek beginnen met het opbouwen van de Agribex terwijl Interpom nog bezig is. Dat gaat niet. Veel firma’s zullen zowel om praktische als budgettaire redenen zeggen: we doen één van de 2 grote Belgische beurzen. Of: we beperken ons tot Agritechnica. Niemand wordt beter van zo’n overvol beursseizoen,” denkt Colpaert. Hij onderstreept dat er structureel teveel beurzen in België zijn. Volgens Colpaert was de coronacrisis een kans om tot een consolidatie te komen. Echter vooralsnog kiezen beurzen voor zichzelf. Dat vindt hij jammer. Volgens Colpaert wordt het beursjaar 2021 voor de firma’s onbetaalbaar. „We mogen niet onderschatten hoeveel tijd en geld de deelname aan deze beurzen de bedrijven kost.”
Belang
De coronacrises heeft, aldus Colpaert tegenover Landbouwleven, ook duidelijk gemaakt dat het belang van beurzen minder groot is als gedacht. Op basis van de opgedane ervaringen in het coronatijdperk in zijn eigen bedrijf stelt hij vast dat hij dit jaar zonder de beurzen evenveel adressen van potentiële investeerders heeft binnengehaald als in normale jaren met beurzen. Daartoe heeft zijn bedrijf wel de marketingstrategie aangepast.