Proef NAK met grotere kistenlabels moet kans op fouten verkleinen

In april zijn alle pootgoedtelers aangeschreven voor deelname aan de proef. Circa 150 telers hebben zich vervolgens gemeld bij de NAK. De labels in deze proef zijn twee keer zo groot als de gebruikelijke labels en ook de tekst is groter. „De leesbaarheid hiervan is prima, ook op grotere afstand”, zegt Jeroen Winkelhorst van de keuringsdienst. Tijdens de proef wil de NAK ook de kwaliteit van de labels testen: hoe houden ze zich tijdens het bewaarseizoen. De telers kunnen kiezen voor labels in kaartvorm of als sticker. „Sommige telers willen liever plakken dan nieten op hun kisten.”
De proef wordt komend voorjaar geëvalueerd. Als zowel de NAK als de telers tevreden zijn over de werkbaarheid en de kwaliteit worden de grotere labels volgend jaar ingevoerd.
Krijtjes
Kistenlabels zijn al sinds vorig jaar verplicht. Tot die tijd kwam het nog regelmatig voor dat telers met een krijtje op de kist schreven welk pootgoed er in zat. Dit was fraudegevoelig: Met labels kunnen partijen beter worden geïdentificeerd. Het gebruik van labels is één van de middelen om het omkatten van aardappelen moeilijker te maken.
Het bezwaar is dat deze niet altijd goed leesbaar zijn. Het is niet altijd goed te zien welk materiaal in welke kist zit, zeker als de kisten zes hoog zijn gestapeld, zegt Winkelhorst. Tijdens telersvergaderingen kreeg de NAK regelmatig opmerkingen over de onleesbaarheid van de kleine labels. „Er staat veel informatie op een kleine kaart. Met de grotere labels hopen we de kansen op fouten zo klein mogelijk te maken.”
Fraude met pootgoed
De pootgoedsector werd in de afgelopen paar jaar twee keer opgeschrikt door fraude met pootgoed: In november 2018 werd een pootgoedteler op heterdaad betrapt tijdens het bijvoegen van de opbrengst van een perceel consumptieaardappelen aan een partij pootaardappelen. In het voorjaar van 2019 kwam fraude met NAK-certificaten naar buiten. Een pootgoedteler en een handelaar hebben ongecertificeerde pootaardappelen verkocht aan telers in Nederland en België.
Om nieuwe fraudegevallen te voorkomen of in ieder geval tijdig te ontdekken, besloot de pootgoedsector vorig jaar scherper hier op in te zetten. De werkgroep Preventie Fraude Pootaardappelen, met daarin vertegenwoordigers vanuit handel, Vavi, LTO, NAV en NAK, werd opgericht om mogelijke gaten in het huidige beleid voor de pootgoedsector te dichten.