Belgische artsen: gefaseerd al volgend jaar stoppen met glyfosaat
Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat de Wereldgezondheidsraad WHO er vanuit gaat dat glyfosaat vormen van kanker kán veroorzaken. Andere wetenschappers en politici zeggen dat dat niet is bewézen. De Europese Unie overweegt een totaalverbod, maar er loopt nu een proef in vier landen - waar onder Nederland - om de gevolgen daarvan in beeld te brengen. Eerste moet dat onderzoek worden afgerond en besproken.
Bij merendeel van gebruikers geen verschil te zien
Het adviesorgaan van de Belgische overheid verwijst naar een meta-analyse van de grootste studie in de Verenigde Staten. In die studie werden meer dan 50.000 gebruikers van glyfosaat en 5 case-controlstudies opgenomen. Uit die studie bleek bij slechts een kleine groep gebruikers met de hoogste blootstelling aan glyfosaat een beperkt verhoogd risico op lymfekanker. Voor het merendeel van de gebruikers werd geen verschil met niet-gebruikers gezien.
Toch beveelt de Belgische Gezondheidsraad aan om het gebruik van glyfosaat zo snel mogelijk stop te zetten. Het adviesorgaan vraagt aan de bevoegde autoriteiten, bij voorkeur op Europees niveau, om voor die datum al een samenhangend plan op te stellen om het gebruik van glyfosaat stop te zetten. Tegelijk moet er ook werk worden gemaakt wordt van een aanvaardbaar alternatief voor glyfosaat. Dat kan een andere chemische stof met vergelijkbare eigenschappen zijn, maar ook kan gedacht worden aan andere niet-chemische methoden voor onkruidbestrijding. Gezien het wereldwijde belang van glyfosaat adviseert de Hoge Gezondheidsraad dat deze aanpak op een internationaal niveau wordt aangepakt.
Totaalverbod niet aan de orde
De Nederlandse minister van Landbouw Carola Schouten zei eind vorig jaar dat er geen nieuwe wetenschappelijke inzichten zijn om glyfosaat of glyfosaathoudende gewasbeschermingsmiddelen te verbieden. Een totaalverbod zoals Luxemburg en Oostenrijk willen invoeren, is dan ook voor Nederland niet aan de orde. Wel is er onlangs een verbod gekomen op het gebruik van glyfosaatachtigen in volvelds vooroogst toepassingen. Deze toepassingen zijn namelijk in strijd met een EU-verordening en dat was voor de Nederlandse toetsingscommissie het aanleiding de toelating voor deze gebruiksvorm te beëindigen.