20 Procent van Rijnlandse boeren gestopt met bietenteelt
De bietenteelt staat onder druk. Het feit dat een vijfde deel van de bietentelers afscheid heeft genomen van de teelt toont het drama van de situatie aan, zegt Peter Kasten van een lokale bietencoöperatie bij de Duitse nieuwssite Agrarheute.
De suikerprijzen zijn sinds de afschaffing van het bietenquotum gekelderd. Sinds de liberalisering van de Europese markt zijn de prijzen gedaald naar een dieptepunt van circa 312 euro per ton. Dit leidt er toe dat ook de suikerfabrieken het moeilijk krijgen. Sommige moeten zelfs hun deuren sluiten omdat ze niet meer rendabel kunnen draaien. Een recent voorbeeld is de fabriek van Agrana in het Oostenrijkse Leopoldsdorf.
Ongelijk speelveld
Een ongelijk speelveld in de EU zorgt er voor dat de problemen verder toenemen, zegt Kasten. Herman Schmitz van Pfeifer en Langen in Keulen erkent dat maar zegt deze scheve situatie niet te kunnen opheffen. Ook hij merkt de gevolgen van het ongelijke speelveld. Pfeifer en Langen heeft het personeelsbestand moeten inkrimpen. Nordzucker en Südzucker, de twee beursgenoteerde suikerproducenten hebben in de afgelopen jaren ook honderden banen geschrapt. Nordzucker rapporteerde een verlies van miljoenen euro’s over het afgelopen boekjaar.
Ook het verbod op de neonicotinoïden bemoeilijkt de bietenteelt. Doordat Duitsland tot nu toe geen ontheffing heeft verleend voor het gebruik van deze middelen, is er veel schade ontstaan in het groeiseizoen.