Gemiddelde aardappelopbrengst geschat in Noordwest-Europa
NEPG pleit voor krimp in areaal aardappelen
De aardappelafzet heeft een flinke deuk opgelopen door corona met wereldwijd de lockdowns waardoor er veel minder vraag naar aardappelproducten is vanuit de foodservicemarkt. De vrieshuizen liggen vol met aardappelen van oogst 2019, waardoor er weinig vraag zal zijn naar oogst 2020. De vraag vanuit de retailmarkt naar aardappelproducten nam wel toe, maar dit is niet voldoende om de weggevallen vraag vanuit de horeca en evenementen te compenseren. En dat terwijl er dit jaar een goede oogst van het land lijkt te komen: De NEPG voorziet voor dit jaar een opbrengst van 27,9 miljoen ton consumptieaardappelen, dat is in lijn met het vijfjarig gemiddelde.
De NEPG roept de telers in de vijf landen dan ook op om de controle over te nemen en de regie te pakken voor hun eigen toekomst. Minder aardappelen telen lijkt hierin de enige oplossing. „We moeten de markt zo snel mogelijk weer in evenwicht krijgen. En dat kan alleen door minder aardappelen te telen”, zegt Bert Timmersmans namens de NEPG. „We zitten in een overschotsituatie doordat de vraag is weggevallen. Op die vraag hebben we geen invloed, op de productie wel.”
Liever graan dan aardappelen telen
De telersorganisatie adviseert om komend jaar duidelijke keuzes te maken, door bijvoorbeeld geen aardappelen meer te telen op slechtere percelen, of minder intensief te telen. „We moeten niet meer proberen koste wat kost zoveel mogelijk aardappelen te telen. Je kunt beter een keer een blok graan zetten. Telers zullen dan misschien zeggen ‘daar verdien ik niets aan’. Maar met aardappelen kun je ook flink het schip in gaan. Bovendien investeer je met een jaar extra graanteelt ook in de bodem.”
Ondanks het bijzondere groeiseizoen komen er dit jaar veel aardappelen van het land. Na de hittegolf in juli en augustus zijn de gewassen meer verouderd dan normaal en minder productief. Recente proefrooiingen laten gemiddeld een groei van slechts 200 tot 300 kilo per dag zien, wat extreem laag is. De NEPG rapporteert ook grote verschillen in opbrengst, niet alleen over maar ook binnen de vijf landen.
Lage prijzen houden aan
De vraag van de verwerkingsfabrieken is weer toegenomen, maar deze zit nog niet op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis. Fabrieken lijken voldoende bevroren product in voorraad te hebben, en daarbij beschikken ze ook over voldoende gecontracteerde aardappelen. Zij hebben nauwelijks extra vrije grondstoffen nodig. De NEPG verwacht dat de lage prijzen voor vrije aardappelen tenminste tot het einde van het jaar of zelfs langer zouden kunnen aanhouden. De markt voor verse tafelaardappelen doet het iets beter.
In de NEPG-vergadering is ook kort gesproken over het uit de markt nemen van consumptieaardappelen van oogst 2020. Dit plan lanceerde de Zeeuwse akkerbouwer Kees Hanse recent. De vijf landen concludeerden echter dat dit moeilijk uit te voeren is. Bovendien, zegt Timmermans, zijn al veel aardappelen op contract verkocht. „Dan zijn het dus alleen de vrije telers die moeten inleveren.”