Graanoogst Noord-Nederland klaar: prima kwaliteit, wisselende opbrengsten
Eind augustus zat de tarweoogst in het noorden er grotendeels op, geeft Aart den Bakker van Agrifirm aan. Hier en daar staat nog een laatste perceeltje, maar dat zijn de uitzonderingen. De opbrengsten noemt hij „heel gewoontjes. Vorig jaar haalden we gemiddeld meer dan 10 ton van een hectare, nu schommelt dat rond de 8,5 à 9 ton.”
Den Bakker constateert daarbij grote wisselingen in opbrengsten. Zaaitijdstip en regio bepalen dit jaar heel erg de tonnages. „Een mooie najaarszaai of inzaaien in de nattigheid rondom de Kerst maakt het verschil.” Woont een teler in een regio waar net op tijd een buitje regen is gevallen, dan is dat goed terug te zien. De uitersten liggen dan ook verder uit elkaar dan voorgaande jaren. „De opbrengsten variëren nu van 6,5 tot meer dan 10 ton per hectare”, aldus Den Bakker.
Met hectolitergewichten van 75 tot 80 kilogram aan het begin van de oogst, tot rond de 70 op het einde, is Den Bakker tevreden. „Ook het vochtpercentage van 13 tot 15 procent was prima. De wintertarwe is droog geoogst.”
Zuid-Nederland
Het beeld van de noordelijke oogst verschilt niet veel met die van Zuid-Nederland. Daar is het graan al vanaf half augustus binnen. Ook daar grote verschillen in opbrengst, met name door het zaaitijdstip. De uitschieters liggen met 6,5 tot 12 ton per hectare wel verder uit elkaar.
Brouwgerst
De brouwgerst in het noorden geeft een „gewone, dus niet heel goede, opbrengst te zien”, zegt Den Bakker. „Het loopt van 4,5 ton op droogtegevoelig zand, tot 9 ton op goede grond. De kwaliteit is echter prima, zowel wat eiwit- als volgerstpercentages”, geeft hij aan.
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Susan Rexwinkel