Regen houdt uienrooiers in het noorden van het land
Het schiet niet echt op in het noorden, zegt Jaap Jonker van De Groot en Slot. „Heel incidenteel is in Friesland of Groningen een blokje gerooid. In Drenthe zijn ze ook voorzichtig begonnen, in de Noordoostpolder is grofweg 5 procent van het areaal gerooid.” 98 Procent van de uien zit nog vast in de grond, is zijn inschatting. Normaal gesproken is rond deze tijd ongeveer de helft van de uien er al uit.
De noordelijke akkerbouw heeft de laatste weken vrijwel voortdurend te kampen met buien, waardoor het elke dag nat is. „En we hebben droog weer nodig om te kunnen rooien.”
Bij de akkerbouwers in het zuiden zijn de rooiers al meer het land op geweest. Grofweg 20 tot 30 procent is gerooid, in de globale inschatting van André Boot van Hazera. Dat verhoudt zich met voorgaande jaren. Maar hij merkt dat telers nog geen haast hebben om de uien binnen te krijgen. „Ze wachten op mooi weer en dat lijkt er aan te komen. Bovendien zijn ook veel akkerbouwers nog druk met aardappelen rooien.” In een enkel gebied in het zuiden, maar ook in België is het juist te droog om te rooien.
Fusarium
De kwaliteit is sterk wisselend, met name afhankelijk van de hoeveelheid water die de uien hebben gehad. In gebieden waar meer is beregend of meer regen is gevallen, komt meer fusarium voor. Jonker ziet ook her en der bacterie voorbij komen. „Het wordt een uitdaging om deze uien straks mooi droog te krijgen. Er zal veel geblazen moeten worden.” De kleur zal geen problemen opleveren, verwacht Jonker, zeker omdat de uien volgende week onder mooie omstandigheden in het zwad liggen.