Derde oogst sojaboontjes van Nederlandse bodem
Soja is geen typisch Nederlands gewas en wordt oorspronkelijk niet in Nederland geteeld. Toch kiezen de Flevolandse telers samen met ketenorganisatie Green Organics ervoor om energie te steken in het opzetten van de Nederlandse teelt. Het maken van de switch van dierlijk naar plantaardig is één, energiebesparen door de gewassen van dichtbij te halen is twee. Derde factor is dat de keten kort is, waardoor de consument precies weet waar de boontjes vandaan komen, aldus Green Organics.
Flevolandse klei
De sojateelt op Flevolandse klei gaat „niet zonder slag of stoot. Het wisselvallige en soms zeer natte Nederlandse klimaat is een uitdaging”, aldus Green Organics. Ook bij de oogst blijft het zoeken naar het beste. Zo zijn de boontjes dit jaar voor het eerst na de oogst opgeslagen en getransporteerd in water om het frisgroene uiterlijk en de nootachtige, zoete smaak nog beter te behouden.
De smaak van Dutch Edamame, zoals de Nederlandse sojaboon genoemd wordt, is echter niet de belangrijkste reden om te investeren in Nederlandse teelt van verse soja. De initiatiefnemers geloven dat het nodig is om over te stappen van een dieet met dierlijk eiwit naar één met voornamelijk plantaardig eiwit om de wereldbevolking te voeden en bij te dragen aan maatregelen rondom klimaatverandering.
Nederlandse consument
Dutch Edamame is al verkrijgbaar in Duitsland en de verwachting is dat dit jaar nog de stap gezet wordt naar het bord van de Nederlandse consument. De kleine boontjes zijn een gezonde toevoeging in kleurrijke poké bowls of bij een Japanse maaltijd, aldus Green Organics.
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Green Organics