TopBodem volgt groenbemesters en gewassen op bont Betuws perceel
Bekijk ook de fotoserie onder dit bericht
Gijs van der Woerd omschrijft het 20 hectare grote perceel als ‘ingesloten door een bocht in de Linge en vanaf de dijk tot aan de rivier aflopend van 45 tot minder dan 20 procent afslibbaar’. Daarmee heeft het perceel volgens Anna Zwijnenburg de goede eigenschappen om veel van te leren voor telers met dergelijke bonte percelen in alle regio’s van het land en ook voor telers met gronden die in kleigehalte ergens tussen licht en zwaar inzitten. Op bonte percelen is het moeilijk om de grondbewerking voor het hele perceel goed te timen. Bij telersbijeenkomsten is het mogelijk een profielkuilen te maken op verschillende plekken en zo een breed beeld te krijgen van wat de groenbemesters en de verschillende grondbewerkingen ondergronds voor effect hebben.
Van der Woerd beschikt over veel soorten werktuigen. „De trekkers staan op extra brede banden, om de bodem te sparen. Ze zijn uitgerust met een drukwisselsysteem. De ploeg rijdt bovenover en voorkomt zo dat er verdichting in de voor plaatsvindt.” Met de pneumatische zaaimachine van Alpego kan de loonwerker verschillende zaaizaadhoeveelheden doseren. In de demo vergelijkt TopBodem drie zaaizaadhoeveelheden van een GLB-mengsel van gele mosterd met 3 procent facelia. Zwijnenburg: „Samen met TopBodem-partner Vandinter Semo zaaien we daarvan 15, 25 en 35 kilo per hectare.” Door te variëren in zaaizaadhoeveelheden kan een zelfde groenbemester een andere effect in de bodem geven.
Grondbewerking
De grondbewerking kan van invloed zijn op de ontwikkeling van de groenbemester en het volggewas, in 2021 suikerbieten, zegt Van der Woerd. Daarom ploegde hij een stuk en zette in een ander deel van het perceel de woelpoot in. Voorafgaand aan de zaai van de groenbemester besloot hij om de tarweopslag met een Smaragd aan te pakken.
Op het geploegde of gewoelde stuk staan drie soorten groenbemesters. Zwijnenburg: „We zaaien op een stuk 6 kilo facelia en 4 kilo gele mosterd, op het tweede deel een gevarieerd mengsel speciaal voor de suikerbietenteelt samengesteld en op het derde deel gele mosterd met 3 procent facelia.”
Volgens Van der Woerd gebruiken veel telers in de regio gele mosterd met 3 procent bladrammenas. Met de zachte winters is die bladrammenas wel eens hinderlijk bij de zaai van de bieten in het voorjaar. Facelia is vorstgevoeliger en makkelijker weg te werken vlak voor het volggewas.
Vijf varianten
Zwijnenburg zegt dat er zo een variatie in grondbewerking ligt, waar boeren zeker met interesse naar zullen kijken. „We hebben zo vijf varianten. Opgesomd kom ik tot het volgende:
- Vroeg ploegen gevolgd door een kopeg en zaai van de groenbemester
- Vroeg ploegen en later in het najaar egaliseren met de kopeg
- Directzaai van de groenbemester, na woelen
- In één werkgang woelen, kopeggen en zaaien
- Directzaai van de groenbemester in de stoppel en ploegen in het najaar
Er zijn daarmee twee varianten van zwart door de winter en drie varianten van groen houden in de winter.”
Volgens de adviseur is het op zo’n bonte grond altijd de vraag hoe je het het beste doet met je grondbewerking en groenbemesters. „We zijn nieuwsgierig of vroeg ploegen bij alle variaties in het perceel als beste eruit komt. Als je alles op een bont perceel hetzelfde behandeld, hoe is dan het effect? Wat is een goede strategie hier?”
Van der Woerd wil deze winter de studiegroep uit zijn buurt meermaals laten meekijken naar de ontwikkeling. Zwijnenburg geeft aan dat telers uit het noorden van Groningen met gelijke vraagstukken aan de gang zijn. „Zij hebben ook een bonte kleigrond en is er veel herkenning. Er ligt een demo in de Flevopolder waar Vandinter Semo ook betrokken bij is, een zelfde demo met variaties in zaaizaadhoeveelheid. Dat kunnen we ook vergelijken met deze. Ik zou het mooi vinden als de telers uit deze provincies elkaar kunnen ontmoeten op deze kavel om hun ervaringen te delen.”
In dit nieuwe vervolg van TopBodem worden de ontwikkelingen gevolgd door Akkerwijzer, Akkerwijzer.nl, Trekkerweb en de regiokranten Vee&Gewas, Stal&Akker, Agraaf en Veldpost. TopBodem volgt teelt, mechanisatie, bodemkunde en boerenpraktijk vanaf 2020 rond het Betuwse perceel.