‘Nederlandse bodem kan meer nutriënten vasthouden’
Dat meldt Eurofins Agro. Uit onderzoek blijkt dat op 40 procent van alle Nederlandse percelen de bodem meer nutriënten kan vasthouden dan nu het geval is. Het kleihumuscomplex, in het Engels Cation Exchange Capacity (CEC), is voor hooguit 85 procent - vaak minder - gevuld met de nutriënten calcium, magnesium, kalium en natrium, geeft Natasja Poot, Productmanager Teelt bij Eurofins, aan.
De CEC-bezetting blijkt bovendien sterk per regio te variëren. Vooral in Friesland, Groningen, Gelderland en Drenthe is dat CEC-bezetting aan de lage kant. Ook per bedrijf en zelfs binnen een perceel kunnen er (relatief) grote verschillen zijn. „Er zijn bovendien percelen te vinden waar minder dan de helft van de CEC benut wordt.”
Grondsoort
Aandacht voor de CEC is belangrijk, een te lage CEC-bezetting kost immers opbrengst. Volgens Natasja Poot kunnen er verschillende oorzaken zijn voor een lage CEC. „De grondsoort speelt mee. Kleigronden hebben over het algemeen een hogere CEC doordat de kleideeltjes veel bindingsplaatsen hebben. Bij zandgronden wordt de CEC voor het overgrote deel gevormd door organische stof.” Ook speelt de pH een rol. De bindingscapaciteit van gronddeeltjes is pH-afhankelijk. Als derde noemt Poot het organische stofgehalte: „Hoe meer organische stof in de bodem, hoe groter de CEC.”
Bekalken
Grondonderzoek geeft inzicht in de situatie van het perceel. Bij een lage CEC zijn er verschillende maatregelen mogelijk, geeft Poot aan. „Toedienen van organische stof is er één van. Bij een lage pH is bekalken zinvol.” Bij een hoge pH (7 of hoger) kan gekozen worden voor gips. Dat werkt niet pH verhogend, maar zorgt ervoor dat er meer calcium en magnesium gebonden worden aan het CEC, aldus Natasja Poot.
Klik hier voor een korte video.
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Eurofins Agro