Mais na 1 oktober oogsten met nateelt wintergraan
Te vroeg oogsten van mais levert een kwalitatief minder goed product op, omdat onvoldoende rijpe korrels minder zetmeel bevatten. Om de volledige voederwaarde te realiseren moet de maiskorrel volledig rijp zijn, en de plant + kolf zo’n 36% drogestof bevatten. In de video zie je hoe je het drogestofgehalte nauwkeurig vaststelt:
Tot 31 oktober hakselen met nateelt
In plaats van 1 oktober, moet een volgteelt wintertarwe, wintergerst, winterrogge, spelt of triticale direct na snijmais uiterlijk 31 oktober gezaaid worden op zand- en lössgrond. Het graan geldt als hoofdteelt, wat inhoudt dat het graan met een deegrijpe of rijpe korrel geoogst moet worden. GPS oogst is dus ook toegestaan. Meld de hoofdteelt uiterlijk 1 oktober in de gecombineerde opgave.
Wintertarwe of wintergerst
De opbrengstpotentie van wintertarwe is in de regel hoger dan van wintergerst. Bekijk hier ons assortiment wintertarwerassen >>. Wintergerst is een interessant alternatief. De teeltkosten liggen lager en de oogst valt enkele weken vroeger. De nieuwste rassen LG Rafaela en LG Zebra hebben een natuurlijke resistentie tegen het vergelingsvirus, waardoor ze geen schade ondervinden van deze ziekte. Met name op droogtegevoelige percelen is wintergerst de meest bedrijfszekere keuze.