Suikergehalte in eerste bieten 16 procent; kwaliteit verschilt enorm
Dat blijkt uit gegevens van Cosun Beet Company. De bietencampagne is nu ruim een week aan de gang. Het suikergehalte van de bieten was gemiddeld 16 procent en loopt niet veel uit de pas met de eerste week van de vorige campagne: 15,9 procent. UtrechtOost / Veluwe en Groningen Zand deden aan de onderkant mee voor respectievelijk 14,9 en 15,1 procent. De hoogste percentages kwamen deze week met 17,1 procent van Schouwen-Duiveland en St. Philipsland.
Droge rooiomstandigheden
Het lage tarrapercentage van 7 (vorig jaar 8 procent) komt door de droge rooiomstandigheden, aldus Cosun Beet Company. Opvallend zijn de grote verschillen tussen percelen wat betreft de bietenkwaliteit. Ook binnen percelen ziet de bietverwerker wisselende kwaliteitscijfers. Dat betreft niet alleen tarra, maar ook suikergehalte, K, Na en amino-N. De oorzaak daarvan ligt volgens Cosun Beet Company in het bijzondere groeiseizoen. „Sterk wisselende plantbestanden, twee- of meerwassigheid, droogte en ook wateroverlast, late mineralisatie en vergelingsvirus hebben effect op de kwaliteit.”
Neonicotinoïden
De schade door het vergelingsvirus is ook dit jaar een factor van belang. Door het verbod op gewasbeschermingsmiddelen op basis van neonicotinoïden heeft de groene perzikluis, de veroorzaker van vergelingsziekte, de kans gekregen om de ziekte ruim te verspreiden.
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Arie Coster
Bron: Cosun Beet Company