‘Bietenteler staat voor keuze tussen groei- of rooiverlies’
Een gezonde biet kan in de herfst nog fors doorgroeien, geven Jan Willem van Roessel en Jan-Kees Boonman van IRS aan. „Eind september stijgt het suikergehalte gemiddeld met 0,25 procent per week en neemt het wortelgewicht met een ton bieten per week toe.” Bij een bietenprijs van 35 euro is dit een financieel effect van ongeveer 100 euro per week voor elke hectare bieten, zo luidt hun rekensom. Bij surplusbieten van 25 euro is het effect ruim 60 euro per week.
Later in de campagne groeien de bieten veel minder hard. Half november is het effect nog maar zo’n 25 respectievelijk 18 euro per week. Wanneer de bieten gerooid zijn, treedt er ook suikerverlies op tijdens de bewaring. Gemiddeld is dit zo’n 150 g per ton per dag. Bij 80 ton bieten komt dit neer op ongeveer 0,5 ton bieten per week aan suikerverlies, aldus IRS.
Puntbreuk neemt toe
Later oogsten kan dus gunstig zijn voor de opbrengst, maar dit effect kan teniet gedaan worden door verliezen bij de oogst. Met name puntbreuk door het intensievere reinigen neemt toe. Bij rooichecks die vorig jaar zijn uitgevoerd liepen de verliezen op tot meer dan 3 ton per hectare, bij een gemiddelde van 1,85 ton. Het is niet alleen het verlies aan tonnage, maar ook de kwaliteit van de beschadigde bieten loopt terug. „Beschadiging heeft meer invloed op het suikerverlies bij bewaring, dan temperatuur”, geven Van Roessel en Boonman aan.
Extra tarrabijdrage
Wanneer onder moeilijke omstandigheden gerooid wordt, stijgt het aandeel tarra navenant. Als het percentage stijgt van 10 naar 15 procent, wordt per hectare vijf ton grond extra meegeleverd. Een kostenpost van ruim 60 euro extra tarrabijdrage. Het voordeel van de nagroei tijdens de bietencampagne kan dus snel omslaan in financiëel nadeel, zo geeft Boonman aan.
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: IRS