Stopzetten automatiseringsproject: HZPC dividend daalt van 7,75 euro naar 1 euro

Ondanks de gevolgen van COVID-19 heeft HZPC operationeel een goed jaar gedraaid. Het komende seizoen wordt echter een uitdaging, waarschuwt de directie. „Waar de gevolgen van de pandemie in 2019/2020 nog beperkt waren, verwachten we dat deze voor het komende boekjaar veel groter zullen zijn”, aldus Gerard Backx, de CEO van HZPC. De coronacrisis had niet veel invloed op het resultaat van dit boekjaar, omdat in maart verreweg het meeste pootgoed reeds was verkocht. „We hebben kampen nu met zowel directe als indirecte gevolgen van Covid-19. Een indirect gevolg is bijvoorbeeld de bijzonder grote economische recessie waarin diverse landen, waar wij pootaardappelen afzetten, zijn beland. Deze recessie is in bijvoorbeeld Aziatische en Afrikaanse landen veel sterker dan in Europa of de VS.” In dat kader zegt HZPC zich zorgen te maken om het gebrek aan harde valuta van verschillende landen en de zeer lage prijs van consumptieaardappelen in nagenoeg alle landen. „We zullen dan ook voorzichtig zijn het komende jaar”, aldus Backx. Hij onderstreept dat de basis van HZPC gezond is. „HZPC heeft vaker te maken gehad met grote onzekerheid, maar er kan gesteld worden dat het jaar 2020/2021 een moeilijk jaar zal worden. We hebben echter geweldige telers en medewerkers die allemaal bijdragen aan aardappelen als belangrijk onderdeel van de wereldwijde voedselvoorziening. Laten we de lange termijn niet uit het oog verliezen, ook aan deze crisis komt een einde.”
Stootje
De voorzitter van de RvC Meerten Ubbens: „De verwachting is dat de vraag naar voedsel op de lange termijn niet zal dalen dankzij de alsmaar groeiende wereldbevolking. Voor HZPC is er op lange termijn daarom geen sprake van ontwrichting van het bedrijfsperspectief. Wel is het mogelijk dat de coronacrisis het komend boekjaar voor minder resultaat zorgt. Gelukkig is HZPC goed gefinancierd en kan de onderneming tegen een stootje.”
Jaarcijfers
Donderdag 1 oktober stelde de algemene vergadering van aandeelhouders de jaarrekening vast. Hieruit blijkt dat HZPC 892.000 ton pootaardappelen wist te vermarkten. Dit is 77.000 ton meer dan in het boekjaar 2018/2019. Toen werd 815.000 ton pootgoed verkocht. De omzet steeg met 14 miljoen euro naar 364 miljoen euro. Ook de gerealiseerde brutomarge nam toe. Hier staat tegenover dat de operationele kosten eveneens toenamen. Dit leidde tot een EBITDA (winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie) van 17 miljoen euro. Vorig boekjaar was dit 18 miljoen euro. De HZPC directie betitelt dit als een mooi resultaat. Door een eenmalige afwaardering daalde de nettowinst fors. Dit heeft mede geleid tot een dividenduitkering van 1 euro per certificaat van aandeel. Dit is aanzienlijk minder dan het dividend 7,75 euro per certificaat van aandeel over 2018/2019.
Afschrijving nieuw software systeem
„Een belangrijk punt was de implementatie van een nieuw ERP-systeem. ERP-software brengt financiële, logistieke, project gerelateerde en administratieve bedrijfsprocessen onder in één systeem. Afgelopen oktober besloot de directie om de implementatie stop te zetten. Het risico voor het bedrijf, en in het bijzonder voor de telers, zo vlak voor het seizoen was simpelweg te groot”, aldus Meerten Ubbens. De directie besloot alle kosten van het project dit jaar in het resultaat op te nemen. Dit conform de geldende richtlijnen van de jaarverslaggeving. Uit de jaarcijfers blijkt dat de totale afboeking een bedrag van ruim 8,8 miljoen euro omvat. Hierdoor daalt het netto resultaat naar 1,2 miljoen euro. „We parkeren het ERP-syteem even. Voordat we hiermee verder gaan zullen we eerst de totale mondiale organisatie hiervoor moeten stroomlijnen”, licht de Gerard Backx toe. De vergadering heeft besloten de gebruikelijke twee derde uit te keren als dividend. Dit betekent een dividend van 1,00 euro per aandeel, wat neerkomt op een dividendrendement van 0,76 procent per aandeel.
Claims
Tegen de onderneming en/of groepsmaatschappijen van HZPC lopen enkele claims, onder andere tegen het ras Challenger. HZPC betwist deze claims. Het betreft een Belgische claim uit 2016 waarin de kwaliteit van het geleverde pootgoed wordt betwist. Zelf heeft HZPC een forse claim ingediend voor het onrechtmatig telen en verhandelen van HZPC-rassen in China. „De rechter heeft HZPC hiervoor reeds in het gelijk gesteld. Een Chinese rechtbank moet deze uitspraak nog bekrachtigen”, legt Gerard Backx uit.