Uitslag poll: Boer kan zich niet wapenen tegen georganiseerde gps-dieven
Met de vele inbraken waarbij dure gps-systemen zijn meegenomen, komt de vraag op of boeren het deze dieven niet te makkelijk maken. Nee, stelt 54 procent van de stemmers: dit zijn georganiseerde bendes. Nog eens 13 procent zegt voldoende voorzorgsmaatregelen te hebben genomen: het erf is beveiligd en de gps gaat ’s avonds uit de trekker of de spuit. Bij 3 procent van de stemmers houden de boeren elkaars erf en machines in het oog, een soort buurtwacht.
Een achtste deel van de stemmers vindt inderdaad dat boeren het de gps-dieven te makkelijk maken: apparatuur in de trekker achterlaten is vragen om problemen. Maar 8 procent van de stemmers zegt zijn trekker bewust niet op slot te zetten. Want, zeggen deze boeren, als ik de boel op slot zet, maken ze nog veel meer kapot. De laatste 9 procent van de stemmers vindt dat de sector veel meer kan doen aan preventie, zoals het plaatsen van lampen en bewegingsmelders.
Ruim 5 miljoen euro
Dieven slaan op akkerbouwbedrijven gericht, snel en professioneel toe. In anderhalf jaar verdween voor ruim 5 miljoen euro aan apparaten, meer dan 300 stuks. Los van de tienduizenden euro’s schade per bestolen bedrijf is de schade door stilstand van de machines ook groot.