Weer wateroverlast tijdens aardappeloogst
In de Haarlemmermeerpolder viel de eerste dagen van oktober ook al 25 mm regen en de maand september was name langs de kust in Zuid-Holland eveneens nat met op veel plaatsen 80 - 90mm regen.
Geen verdampingsoverschot meer
In de zomermaanden juni, juli en augustus viel in de kuststreek op veel plaatsen zelfs meer dan meer dan 100 mm regen per maand. In Noord-Holland en Zuid-Holland verliep alleen de maand mei extreem droog.
Door de overvloedige zonneschijn - 2020 is samen met 2003 tot nu toe het zonnigste jaar ooit gemeten - leidde de bovengemiddelde neerslag tot nu toe niet tot problemen. Maar inmiddels raakt de bodem snel verzadigd. Een herhaling van vorig jaar dreigt, nu de verdamping van de grote neerslaghoeveelheden door de snel korter wordende dagen en het gebrek aan zonneschijn niet veel meer voorstelt.
Lage aardappelprijzen
Vorig jaar kon een groot deel van het consumptie- en fritesaardappelareaal in Noord-Holland en Zuid-Holland alleen met inzet van zwaar materieel en met hoge kosten en veel verliezen worden gerooid. Enkele honderden hectares aardappelen bleven tot in het voorjaar in de grond zitten. Bovendien leverden de aardappelen niet veel op. Dat lijkt dit jaar nog meer het geval te zijn, aangezien het overschot fritesaardappelen door de coronacrisis nog steeds een prijsdempend effect heeft en het aardappelareaal niet fors is gekrompen, ondanks de coronacrisis.
Aardappelteler Arwin Bos uit Nieuw-Vennep in de Haarlemmermeer vreest dat het weer aanmodderen wordt. Maar het weer kan ook nog weer opknappen vanaf volgende week. De weersverbetering in de 14-daagse prognose in de vorm van een krachtig hogedrukgebied komt echter van de Atlantische Oceaan en dat wil in de praktijk nog wel eens tegenvallen. Zeker nu het orkanenseizoen in het Carabisch gebied op volle toeren draait en er telkens restanten de Atlantische Oceaan oversteken.
Vroeger doodgespoten
Bos: „Het zijn net dagkoersen als je de 14-daagse weerprognose volgt. Het gaat op en neer.” Hij heeft de indruk dat er in de regio Haarlemmermeer waar veel fritesaardappelen worden geteeld vroeger is doodgespoten dan andere jaren. Telers nemen de laatste kilo’s opbrengst voor lief, zeker gelet op de lage aardappelprijzen. Naast een zo goed mogelijke ontwatering kun je als aardappelteler weinig anders doen.
Delphy-deskundige Paul Hooijman, die aardappeltelers in Noordwest-Nederland adviseert, constateert ook dat er inderdaad vroeger is doodgespoten door een aantal telers. Daarnaast hebben enkele telers dit seizoen ook de voeding naar beneden bijgesteld, de laatste beregeningsronde niet uitgevoerd terwijl het gewas het wel nodig had, en wat bespaard op bijvoorbeeld de bestrijding van alternaria. Enerzijds om kosten te drukken, gezien de verwachting dit voorjaar dat de prijzen laag zouden zijn, anderzijds om vroeger te kunnen oogsten.