Ook Frankrijk stemt in met vrijstelling voor neonicotinoïden

Een ruime meerderheid van het Franse parlement stemde in met het derogatieverzoek. In Frankrijk is afgelopen jaar veel schade ontstaan door het vergelingsvirus. Plaatselijk was zelfs sprake van opbrengstverliezen tot 80 procent.
Oostenrijk, België, Denemarken, Spanje, Finland, Kroatië, Litouwen, Polen, Roemenië en Slowakije gingen Frankrijk voor. Enkele andere landen zitten nog in het aanvraagtraject. Ook Duitsland overweegt een vrijstelling. Of Nederland hier ook aan toegevoegd kan worden, is nog maar de vraag.
Wetenschappelijke basis
Minister Schouten staat open voor een aanvraag voor derogatie vanuit de bietensector, gaf ze gisteren aan in een brief aan de Kamer. „Ik zal mij hierop, net als bij alle verzoeken tot tijdelijke vrijstelling, laten adviseren door de NVWA en het Ctgb. De aanvrager zal in de aanvraag moeten onderbouwen dat het middel veilig kan worden toegepast.” Maar, vindt zij, er moet wel een wetenschappelijke basis onder die aanvraag liggen, met informatie die aantoont dat een veilig gebruik van de neonicotinoïden mogelijk is. Een ongelijk speelveld is in de basis geen reden om een tijdelijke vrijstelling te verlenen.
Dat is echter precies wel het punt waar de sector op aanslaat. Zeker nu Frankrijk zich aan het rijtje van landen met vrijstellingen heeft toegevoegd, ontstaat een ongelijk speelveld, benadrukt de bietensector. „We moeten kunnen blijven concurreren met de landen om ons heen”, zegt voorzitter Jaap van Wenum van de LTO vakgroep Akkerbouw. „Als het in het buitenland wel mag, raken wij op een grotere achterstand. We kampen allemaal met dezelfde problemen. Dan zou het toch wel zo eerlijk zijn als we allemaal van dezelfde middelen gebruik mogen maken om tegen deze problemen te vechten.”
Ook voorzitter Dirk de Lugt van de Raad van Beheer van Cosun is blij met het Franse besluit. „Dit geeft ons weer hoop op een goede afloop. Als zulke grote landen besluiten om een vrijstelling te geven voor neonicotinoïden geeft dit toch te denken. Nederland is nu één van de weinige landen waar nog geen derogatie is verleend.”
Opnieuw veel schade door vergelingsziekte
Cosun, LTO, NAV, NAJK en BO Akkerbouw hebben deze week hun officiële aanvraag voor derogatie voor één van de neonicotinoïden ingediend bij het ministerie van LNV. De vijf organisaties stellen in hun aanvraag dat vergelingsziekte dit jaar opnieuw veel schade heeft veroorzaakt en dat er geen alternatieven (meer) zijn om de virusoverbrengende bladluizen aan te pakken. Daarnaast benoemen ze het feit dat de huidige alternatieven veel schadelijker zijn voor de ecologie dan de neonicotinoïden zelf. In hun brief dringen de vijf partijen aan op een snelle beoordeling.