Vergelingsziekte waaiert verder uit over het land

Let wel, de schade als gevolg van vergelingsziekte was in het zuidwesten dit jaar nog steeds groot. Maar ten opzichte van vorig jaar, toen er echt enorme schade was geconstateerd, viel het dit jaar mee. Wat daar de exacte oorzaak van is, is voor Cosun nog niet helemaal duidelijk. Volgens Gert Sikken zou het een gevolg kunnen zijn van het feit dat de telers in Zuidwest-Nederland extra alert zijn geweest op vergelingsziekte en daardoor heel adequaat hebben gereageerd op de omstandigheden. „Waarschijnlijk hebben de telers intensiever gekeken naar hun gewas en daardoor al heel vroeg gespoten tegen luizen.”
Op klei en op zand gevonden
Dit jaar vielen vooral de andere teeltgebieden negatief op. „We zien de gele vlekken niet alleen meer op de klei maar ook op de zandgronden. Dus eigenlijk in het hele land. Niet overal even erg; de ene keer gaat het om hele percelen, de andere keer om plekken in percelen.”
Dat maakt de situatie volgens Sikken nog zorgelijker. „Als we nu weer geen winter krijgen, zal het virus opnieuw overleven. En als we dan weer een vroege luizenvlucht krijgen…. Dat betekent een groot risico dat we volgend jaar nóg meer problemen zullen hebben met vergelingsziekte in de bieten.”
Niet onder controle
Het feit dat de druk in het zuidwesten nu lager is dan vorig jaar wil echter niet zeggen dat de luizen- en virusdruk effectief is aan te pakken met de huidige chemische middelen, benadrukt Sikken. „Het wil juist zeggen dat de telers ondanks alle extra inspanningen de ziekte niet onder controle kunnen houden. Ter vergelijking; in al die jaren dat we de neonicotinoïdencoating mochten gebruiken, hadden we geen problemen met vergelingsziekte.”
Door deze aanpak nemen de kosten voor de bietenteelt én de milieubelasting enorm toe. „We gebruiken veel liever een minimale hoeveelheid grammen per hectare via de coating dan zo volvelds spuiten. Maar helaas is dat de enige mogelijkheid die de bietentelers nu hebben.”
België en Frankrijk
Nederland is bij lange na niet het enige dat serieuze problemen heeft met vergelingsziekte. Circa 85 procent van de Belgische bietenpercelen die met ongecoat zaad werden ingezaaid, kampt dit jaar met vergelingsziekte. En dit ondanks het feit dat deze percelen tussen de twee en vijf keer zijn bespoten met bladinsecticiden, meldde de Confederatie van Belgische Bietentelers (CBB) recent. Ook in Frankrijk zijn de problemen groot. Plaatselijk was zelfs sprake van opbrengstverliezen tot 80 procent. Met als grote verschil dat België en Frankrijk, in tegenstelling tot Nederland, inmiddels derogatie hebben verleend voor de neonicotinoïden.