Nieuwe bietenziekte SBR rukt op in Duitsland

De SBR-bacterie wordt verspreid door cicaden. Met SBR besmette bietenplanten kampen met verstopte aderen, lancetvormige bladeren en vergeling. Deze aantasting zorgt voor minder fotosynthese. Het resultaat is 20 tot 40 procent minder suiker. De Duitsers betitelen de ziekte daarom als ‘het syndroom van het lage suikergehalte’.
Rukt op
SBR is al wijdverbreid in Frankrijk en Zwitserland. In Duitsland is deze tot dusver alleen aangetroffen in de regio Rheingraben in Zuid-West Duitsland. Cicaden verspreiden deze aantasting. Dit jaar zijn de SBR-verspreidende Glasvleugelcicaden zeker 30 km verder in noordelijke richting opgeschoven. De verwachting is dat deze steeds meer oprukken. Daarbij speelt het klimaat een duidelijke rol. Zo was het 2020, met zijn milde winter, bijzonder gunstig voor bladluizen en cicaden. Ze konden zich heel goed voortplanten en infecteerden veel bieten. Als de toekomstige winters even mild zullen zijn, zullen de cicaden zich in de komende jaren verder verspreiden.
44.000 ha besmet
Volgens experts van het NIKIZ-project (Sustainable Insect and Disease Management in Sugar Beet Cultivation of the Future) zijn in het zuidwesten van Duitsland al circa 44.000 hectare suikerbieten besmet met virussen. De besmetting met de SBR-bacterie in Duitsland wordt geschat op circa 20.000 ha.
Bekend
Bij het IRS is het gevaar van de oprukkende SBR-bacterie bekend. Via de Europese samenwerking van bietenonderzoeksinstanties wordt het IRS steeds geïnformeerd over deze aantasting in de bieten en mogelijke bestrijdingsmethoden. „Op dit moment is er nog geen reden om ons over de SBR-bacterie in Nederland zorgen te maken. De diverse instanties en de bietenzaadleveranciers volgen de ontwikkelingen op de voet”, zegt Elma Raaijmakers van het IRS desgevraagd