Nat in het Zuidwesten: 150 mm is geen uitzondering
Er zijn nog percelen waar de uien nog niet zijn gerooid, of wel gerooid maar nog niet opgeladen. Rinus Struik van de Groot en Slot schat dat er nog 10 tot 15 procent van het land af moet. Een ander deel zal volgende week nog worden gerooid, vertelt uiencommissionair John Fassaert. „Als ze mooi kunnen worden ingeschuurd, in een bewaarcel met een goede capaciteit is dat voor de kwaliteit geen probleem, al zal de kleur wel wat minder zijn.”
De opbrengst is enorm wisselend, variërend van 25 tot wel 75 ton per hectare. Veel hangt af van de grondsoort en of de boer heeft kunnen beregenen in het begin van het seizoen. „Bij zaaiuien dient de gehele puzzel te kloppen", zegt Fassaert. De kwaliteit is over het algemeen goed, vertelt zowel Struik als Fassaert, al is er wel kans dat door al het vocht meer bacterieaantasting optreedt.
'Oktober allesbepalend'
Bij de aardappelen zit 80 tot 85 procent in het zuidwesten nog in de grond, en vooral op lichtere gronden is er schade, net als op percelen die niet vlak liggen. Oktober zal allesbepalend zijn, denkt Luc Remijn van Delphy. „Als het vanaf nu droog weer is, zullen veel aardappelen nog mooi de schuur ingaan. Blijft het wisselvallig dan zal het lastiger worden om ze goed binnen te krijgen, en vooral om ze te drogen. De nieuwe kiemremmers moeten in november/december voor de eerste keer worden ingezet, dan moet de partij wel onder controle zijn.”