CBS ondervraagt akkerbouwers over gebruik gewasbeschermingsmiddelen

Eind dit jaar ontvangen circa 10.000 agrarische bedrijven de vraag om voor één gewas de hoeveelheid gebruikte gewasbeschermingsmiddelen over 2020 door te geven. Het merendeel van de bedrijven betreft tuinders en akkerbouwers. „Iedere teler vult de gegevens in van één gewas. De bedrijven en welk gewas bepalen wij op basis van de landbouwtelling. We beperken zo het werk voor de betrokken agrariër”, stelt Cor Pierik van het CBS desgevraagd.
Dat de uitslag bij bepaalde gewassen opvallende fluctuaties zal weergeven in het aantal kilogram werkzame stof weet Pierik. Zo zal in vergelijking met vier jaar geleden het middelengebruik tegen luizen en onkruiden in bieten dit jaar, door het verbod op neonicotinoïden in bietenzaad en het droge voorjaar, (aanmerkelijk) hoger uitvallen dan vier jaar geleden. „Daar houden wij in de presentatie van de cijfers duidelijk rekening mee. Als zich dit daadwerkelijk voordoet zullen we het expliciet benoemen”, aldus Cor Pierik.
Verplicht
De enquête gewasbeschermingsmiddelen is een statistische verplichting vanuit Eurostat, het statistiekbureau van Europa. Europa én Nederland hebben doelen gesteld om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen duurzamer te maken. Ondanks dat het CBS jaarlijks het totale gebruik aan gewasbeschermingsmiddelen publiceert, blijkt deze enquête, los van de Europese verplichting, toch een noodzaak. „Bij de gewasbeschermingsmiddelen bestaat een groot gat tussen wat verkocht is en het daadwerkelijk verbruik in de land- en tuinbouw. Immers ook buiten de landbouw is sprake van een aanzienlijk verbruik”, aldus Pierik.
Via internet vullen de betrokken agrariërs de gegevens in van één gewas. Volgens het CBS is het invullen van de elektronische vragenlijst gebruiksvriendelijk. Daartoe hebben diverse land- en tuinbouworganisaties allerlei verbetertips verstrekt. Deze organisaties vinden het van belang dat hun achterban weinig werk heeft aan het aanleveren van de noodzakelijke informatie. De landbouworganisaties zijn kritisch over het gebruik van de eenheid kilogram werkzame stof. Ze zouden liever gegevens rapporteren over de milieu-impact in plaats van gebruik van kilogrammen. Dan zou die score volgens de organisaties beter uitvallen.