Frankrijk verbiedt gebruik van glyfosaat grotendeels
Toezichthouder ANSES zegt dat de onkruidbestrijder niet langer mag worden gebruikt in de looppaden tussen wijnstokken en fruitbomen, of in akkers die worden omgeploegd. Glyfosaat wordt nog wel toegestaan onder wijnstokken en bomen waar mechanisch onkruidwieden onmogelijk is, en zou ook worden toegestaan op akkerbouwbedrijven die omploegen van de akkers vermijden om de vruchtbaarheid van de bodem te behouden.
De maximale toegestane hoeveelheid glyfosaat per jaar in Frankrijk zou met 60 procent worden verminderd voor boomgaarden en akkers, en 80 procent voor wijngaarden.
Het product ligt al enkele jaren onder vuur sinds een agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie in 2015 concludeerde dat het waarschijnlijk kanker veroorzaakt. Een beoordeling die overigens is afgewezen door andere wetenschappelijke instanties en door producent Bayer. De Franse president Emmanuel Macron beloofde in 2017 om het gebruik van glyfosaat in Frankrijk binnen drie jaar stop te zetten, maar zijn regering zei later dat het rekening zou houden met de vraag of er andere oplossingen bestonden.
Neonicotinoïden
De regering Macron worstelt ook met het gebruik van neonicotinoïden, die worden gezien als een risico voor onder andere honingbijen. Geconfronteerd met insectenschade aan suikerbieten, stelde de Franse regering eerder deze week een ontheffing voor van een verbod op neonic's voor suikergewassen.