Bonduelle: biologisch niet de enige of beste teeltwijze

Bonduelle presenteert ‘Bonduelle belooft’. Hierin spreekt het familiebedrijf zeven beloftes uit op het gebied van duurzame landbouw en duurzame voeding. Met deze beloftes zegt Bonduelle bij te willen dragen aan een duurzame toekomst. Daarbij zegt ze een grote uitdaging te willen aangaan: Tien miljard mensen in 2050 kunnen blijven voeden door middel van meer plantaardige voeding en minder dierlijk. Bovendien wil Bonduelle uiterlijk in 2025 B-Corp worden gecertificeerd. Zo wil ze laten zien dat Bonduelle zien dat het niet de beste van de wereld wil zijn, maar het beste voor de wereld. B-Corp bedrijven streven de hoogste standaard na op het gebied van sociale verantwoordelijkheid en het milieu, en zijn hier ook transparant over en blijven zich constant ontwikkelen en inzetten om duurzamer te zijn.
Landbouw
In haar statement‘ Bonduelle belooft’, stelt Bonduelle dat ze de biodiversiteit en de bodem verder wil beschermen. In een toelichting daarop legt Bonduelle desgevraagd het doel en de werkwijze uit. Zo wil ze binnen vijf jaar op 100 procent van alle landbouwgrond die voor haar groenten worden gebruikt, minstens twee alternatieve technieken worden gebruikt. Bij het gebruik van deze technieken kunnen de telers rekenen op begeleiding door landbouwspecialisten. Per negen telers is één specialist beschikbaar.
De alternatieve technieken waaraan Bonduelle concreet denkt, zijn een goede op de gewassen aangepaste gewasrotatie. De gerichte inzet van beschermingsgewassen tussen twee oogsten om de bodem te beschermen tegen weersomstandigheden en onkruid en de bodem op natuurlijke wijze voor te bereiden op het volgende gewas. Wat betreft grondbewerking denkt Bonduelle aan de toepassing van ‘strip-till’ techniek. Doordat de bodem minder wordt gekeerd/beschadigd, blijven de biodiversiteit en het vocht in de bodem behouden. Op 46 procent van de landbouwgrond van Bonduelle wordt deze techniek inmiddels toegepast. Verder denkt Bonduelle aan de bredere inzet van mechanische onkruidbestrijding middels het scannen van de grond met een camera en waar nodig het onkruid automatisch en zorgvuldig weg te halen. Ook een optie is zorgvuldig watermanagement: met een speciaal dripping alleen water verstrekken aan plantjes op droge plekken. Verder teelt Bonduelle alleen niet-genetisch gemodificeerde gewassen. Bonduelle belooft ook om bij de teelt minder bestrijdingsmiddelen te laten gebruiken.
Eerlijke prijs
Een goede kwaliteit en duurzame landbouwmethodes vindt ze belangrijk. In dat kader vindt de conservenfabrikant ook dat haar telers een eerlijke prijs krijgen voor hun inspanningen die de landbouw en de voeding duurzamer maken. Die inspanningen zorgen normaliter voor een hogere kostenprijs. Bonduelle onderstreept dat het in ieders belang is dat die inspanningen door de hele keten, inclusief de consument, worden betaald.
Sinds 1996 committeren zich 96 procent van de Bonduelle telers aan de Bonduelle Agrocharter. Via die weg zetten ze zich in voor duurzaam teelten. Daarbij worden jaarlijks nieuwe afspraken gemaakt tussen Bonduelle en haar telers. In de prijzen die ze aan haar telers uitbetaalt verdisconteert Bonduelle allerlei invloeden. Te denken valt aan investeringen op gebied van duurzaamheid, maar ook weersinvloeden die impact hebben op het gewasresultaat. Zo heeft Bonduelle met diverse telers de afspraak dat ze winst en verlies delen bij een meevallende of tegenvallende oogst. Volgens Bonduelle slaat deze aanpak aan. Ze verwijst daarbij naar de vaak al jarenlange samenwerking met tal van telers. Bij sommige bestaat die al enkele generaties.
Biologisch
Over het biologisch verkoopsegment heeft Bonduelle een duidelijk standpunt: „Het is een groeiende markt en een duurzame manier van landbouw, maar de markt is niet groot en we zijn niet van mening dat biologisch de enige of beste manier is. Onze focus ligt vandaag de dag op goede grond en producten zonder restanten van bestrijdingsmiddelen. Bovendien geloven we in diversiteit van duurzame landbouwmethoden. Op dit moment is slechts een gering deel van onze producten biologisch in Europa. Wel bieden we steeds meer biologische producten aan. Onze biologische telers bieden we zo gegarandeerde verkooppunten aan. We betalen voor biologische groenten een hogere prijs dan conventionele groenten en compenseren daarmee de hogere kosten.”
Bonduelle telt momenteel circa 50 telers die de conserven biologisch telen. „Als de vraag toeneemt, zullen we dit opschalen. De telers zullen we dan helpen met de transitie naar biologische landbouw door het geven van slimme technische tips en tijdens de transitie van conventionele naar biologische landbouw kunnen deze telers rekenen op wekelijks persoonlijk advies.”