Column: Henk Nienhuis: Klacht suikergehalte
We rooiden een perceel van 5 hectare, regelmatige mooie vochthoudende grond en niet beregend. We haalden een opbrengst van 90 ton. Zo vroeg al gerooid, een mooi resultaat toch. En een premie van een € 1,00 per ton. Maar dat suikergehalte...
Na dit bij collega’s te hebben nagevraagd, kwamen er meer van dit soort gevallen aan het licht. Onze loonwerker heeft geen echte verschillen bij het rooien ontdekt. We kunnen met z’n allen een verschil van 3 procent suiker eigenlijk niet verklaren vanuit het perceel. Ook zijn de bieten mooi regelmatig opgeladen.
Zo vroeg al gerooid, een mooi resultaat toch
Gebeld met onze Cosun-vertegenwoordiger in de Raad van Beheer. Hij woont bij ons in de buurt en kent onze soort grond en vakmanschap. De planning was goed, want hij had de volgende dag een Cosun-raadsvergadering. Diezelfde avond nog belde hij terug. Hij had de klacht besproken, omschreven en neergelegd bij de juiste persoon.
Als wij niets onregelmatigs kunnen constateren bij onszelf, het perceel en het verladen van de bieten, wat kan dan zo’n groot verschil in één partij verklaren. We gaan dan toch denken aan het systeem van het bemonsteren, vervoer en verwerken bij Cosun. Bemonstering op de fabriek in Groningen, vervoer van de partijmonsters naar het laboratorium in Brabant én de tijdsduur die tussen de bemonstering en kwaliteitsbepaling ligt. De methode en vaststelling van de gehaltes en verdere administratieve verwerking bij de fabriek.
Het onverklaarbare is bij voldoende kennis toch altijd wel weer verklaarbaar. Er wordt in ieder geval serieus en intensief naar gekeken, heb ik begrepen.