Onduidelijkheid over verlenging coulanceregeling voor spuitlicenties na 31 december
Door het coronavirus kunnen verlengingsbijeenkomsten voor licenties voor gewasbescherming, beheersing van mollen en woelratten en knaagdierbeheersing niet worden gehouden, of met veel minder mensen per keer. „Om de licentie te verlengen, zijn er in eerste instantie digitale bijeenkomsten die gevolgd kunnen worden. Het RVO streeft naar overleg tussen de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven om verdere maatregelen te bespreken, maar of er na 31 december een nieuwe coulanceregeling komt is vooral afhankelijk van de ontwikkelingen van het virus in de komende weken”, zegt woordvoerder Michel van der Maas van RVO.
Van Wenum stelt dat er een nieuwe coulanceregeling moet komen. „Een vrijstelling of iets dergelijks. Het kan niet zo zijn dat een boer hier slachtoffer van wordt en zijn spuitlicentie verliest doordat er geen bijeenkomsten kunnen worden gehouden.”
Verleningsingsbijeenkomsten via webinars
CZAV houdt nu verlengingsbijeenkomsten die mensen thuis kunnen volgen. Normaal houdt het bedrijf informatieavonden waarin over meerdere thema’s wordt gesproken, waaronder de informatie voor de licentieverlenging maar ook andere kennis vanuit het bedrijf. Deze info-avonden worden nu gehouden in de vorm van webinars, waarin een vijftal speerpunten wordt behandeld. „Het netwerken wat normaal gebeurt op zo’n avond is helaas wel lastig te ondervangen,” vertelt Bram de Visser, verkoopleider Akkerbouw bij CZAV.
Derk Evert Waalkens van TerraNext vertelt dat er nog een kleine 10.000 verlengingen moeten worden bijgewoond door licentiehouders die anders na 31 december hun licentie kwijt zijn. „Door de maatregelen kunnen bij een fysieke bijeenkomst maar twintig of dertig mensen zijn, en bij een digitale bijeenkomst tien. Daardoor ligt de snelheid lager en gaat ook de prijs van de bijeenkomsten omhoog, wat sommige mensen tegenhoudt deze te volgen.” Ook Waalkens ziet dat het erg wennen is voor mensen om het contact met collega’s en specialisten niet te hebben, omdat dat via Zoom of Teams toch heel anders gaat dan ‘in het echt’.
In het begin van dit jaar werden de Coronamaatregelen ingesteld, en op dat moment ging ook een coulanceregeling van de overheid van start. Deze hield in dat als de licentie na 16 maart 2020 was verlopen en de houder door alle beperkingen die het virus met zich meeneemt niet genoeg bijeenkomsten had kunnen bijwonen, hij de werkzaamheden wel mocht blijven uitvoeren. Tot 1 januari 2021 hebben deze mensen de tijd om de verlengingsbijeenkomsten nog te volgen, daarna verloopt de licentie alsnog en moet hij opnieuw gehaald worden.
50.000 spuitlicenties
Ruim 50.000 mensen in Nederland hebben zo’n Bewijs van Vakbekwaamheid, beter bekend als de spuitlicentie. Het is verplicht om een licentie te hebben voor gebruik, verkoop en opslag van professionele chemische gewasbeschermingsmiddelen, chemische bestrijding van knaagdieren en chemische bestrijding van mollen en woelratten. Voor niet-professionele middelen is het niet verplicht om een licentie te hebben.
Er zijn verschillende licenties, ‘Uitvoeren’ is voor boeren die de middelen alleen zelf gebruiken, mits ze geboren zijn voor 1996, of voor mensen die in opdracht werken van iemand met ‘Bedrijfsvoeren’. Deze licentie is voor mensen die personeel in dienst hebben die professionele middelengebruiken, en/of zelf geboren zijn op of na 1 januari 1996. ‘Distribueren’ is voor mensen die verantwoordelijk zijn voor opslag en transport, er is ook een combinatielicentie ‘Bedrijfsvoeren + Distribueren’. ‘Adviseren’ is sinds 1 januari 2019 verplicht voor professionele adviseurs en teeltbegeleiders.