Ook Verenigd Koninkrijk neigt naar tijdelijke toelating neonicotinoïden in bieten

Het Verenigd Koninkrijk wordt geconfronteerd met de laagste suikerproductie in vijf jaar. Naast droogte en de vergelingsziekte zijn veel bietenpercelen ook in grote mate aangetast met roest en cercospora, als gevolg van de natte weersomstandigheden in augustus en de daaropvolgende warme temperaturen. Vergelingsziekte wordt veroorzaakt door virussen die aan de biet worden doorgegeven via de bladluizen.
Door de aanzienlijke opbrengstverliezen als gevolg van de vergelingsziekte vragen de Britse telers ook om een tijdelijke versoepeling van de regels voor het gebruik van neonicotinoïden. De Britse milieuminister George Eustice steunt de verzoeken hieromtrent en verklaart dat de neonicotinoïden volgens de huidige regels kunnen worden gebruikt om zo de vergelingsziekte te bestrijden.
Noodsituatie
„De regering erkent dat suikerbietentelers dit jaar kampen met grote opbrengstverliezen vanwege de moeilijkheden bij het bestrijden van bladluizen", aldus minister George Eustice in Farmers Weekly. „We steunen de beperkingen op neonicotinoïden om bestuivers te beschermen, maar het is ook duidelijk dat we conform de huidige regelgeving openstaan voor aanvragen in geval van noodsituaties.”

Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen
Bronnen: De Bietenplanter, Farmers Weekly