Langetermijneffect groenbemesters krijgt plaats in model N-beschikbaarheid
De eerste interesse van het Europese POP 3-project ‘Evergreen’ gaat uit naar de stikstofhuishouding. Van der Burgt wil de gegevens terug laten komen in het programma Ndicea. Ndicea geeft een indicatie over hoeveel stikstof er wanneer vrijkomt voor het gewas op een perceel. De aandacht bij het onderzoek van SPNA kijkt specifiek naar het zo lang mogelijk groen houden van percelen door de inzet van groenbemesters.
Bij een online bijeenkomst besprak Van der Burgt de aanpak. Hij wil verder kijken dan enkel het gedrag van stikstof. „Groenbemesters kosten op korte termijn geld. Op lange termijn hebben ze invloed op de overdracht van stikstof, fosfaat, kalium, zwavel, magnesium en calcium. Daarvoor willen we een prognose kunnen maken voor de jaren na deze metingen.”
Zwavel lijkt in gedrag meer op stikstof en magnesium en calcium lijken meer op kalium. Oplosbaarheid van de stoffen kan bepalend zijn voor verschillen in het gedrag. Van der Burgt zegt dat kalium vrij snel na het afsterven van de groenbemesters vrij komt voor het volggewas. Bij stikstof duurt dat wat langer, omdat dit met de mineralisatie uit organische stof vrijkomt.
Fosfaat
„De groenbemester brengt fosfaat naar de organische fase”, zegt de onderzoeker. „Fosfaat is slecht oplosbaar. Ik verwacht een langetermijneffect op fosfaatbeschikbaarheid door de teelt van groenbemesters. Daar wordt normaal gesproken niet mee gerekend. Mijn droom is dieper in te gaan op de rol van dat organische fosfaat. De werking kan heel anders zijn, als het organisch gebonden is.”
Bij een late oogst van rooivruchten ontwikkelt een groenbemester zich maar matig. Daar zit volgens de onderzoeker een aandachtspunt voor de kringloop. Mobiele elementen zijn dan moeilijker te vangen of vast te houden over de winter heen. „Het zou mooi zijn zoveel mogelijk groen gewas op de grond te houden na de oogst.”
Ndicea krijgt met de meetgegevens meer mogelijkheden. Van der Burgt wil een gedifferentieerd antwoord geven voor telers, zodat ze kunnen rekenen met de verschillen tussen soorten groenbemesters, dat ze over meer jaren ermee kunnen rekenen, dat het programma ook de noordelijke telers informatie op maat geeft, want die hebben vaak een korter seizoen, én dat de beschikbaarheid van Ndicea beter wordt door het programma als online applicatie te laten draaien.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes