Ten hoogste lichte bemesting op groenbemesters
„Zeker na een graan zou ik adviseren ongeveer 40 kilo stikstof te geven aan de groenbemester”, zegt Arjan van der Vinne van DSV Zaden. Hij omschrijft hier direct de situatie waarin de vraag bij veel telers boven komt of je een groenbemester mag of moet bemesten. Bij het uitrijden van drijfmest na het graan is voorzien in die behoefte. De stugge stoppel kan de groei van de groenbemester traag maken. De organische resten van de graanteelt fixeren stikstof in plaats van het beschikbaar te maken voor de net gezaaide groenbemester.
Tom Niehof van zaadbedrijf Barenbrug kan zich erin vinden dat er een klein zetje in de rug meegegeven wordt aan de groenbemester. „Bij een groenbemester met vlinderbloemigen zou ik tot maximaal 25 kilo stikstof gaan”, zegt hij. De ontwikkeling van vlinderbloemigen als klaver en wikke komt niet op gang bij een te stikstofrijke stoppel.
Onlogisch maar praktisch
Onderzoeker Geert-Jan van der Burgt zou, principieel gedacht, zeggen dat bemesten van de groenbemester niet de bedoeling is. Die teelt is immers om de nutriënten in de bodem weg te vangen en de bodem te beschermen tegen lekken van die elementen naar het grondwater. Meer stikstof toevoegen is in dat verband onlogisch. „Toch zie ik daar ook wel een spanningsveld”, zegt Van den Burgt. „Je wilt toch ook dat de groenbemester lekker kan weggroeien en zich goed ontwikkelt.”
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes