Suikergehalte stijgt weer naar 16,2 procent
De stijging kan te maken hebben met het wegvallen van gebieden uit de statistieken van Cosun Beet Company die de eerste campagneweken al laag in het percentage zaten. Aan de andere kant laten de gegevens ook zien dat de suikergehaltes in de meeste teeltgebieden waar de oogst nog volop aan de gang is langzaam iets omhoog gaan. Andere weersomstandigheden lijken daar de hoofdoorzaak van. De zon schijnt iets meer overdag, de nachten worden kouder.
Toppers zijn ook deze week de bieten van Tholen / St. Philipsland, Midden Brabant Klei en De Kempen met respectievelijk 16,8 en twee keer 16,6 procent suiker. Opvallend is de lichte daling van Texel, Graafschap/Achterhoek, Voorne-Putten en Midden Brabant Zuid. Daar duiken de gehaltes juist onder de 16 procent.
Gebieden die deze hele campagne al laag stonden, krabbelen hier en daar wat op. Ze halen de 16 procent echter nog niet; Zuidelijk Flevoland bijvoorbeeld stijgt naar 15,8 procent.
Tarra
Het totale tarrapercentage daalde naar 10,7 procent. Bieten zijn wat schoner te oogsten, het rooiwerk gaat iets makkelijker. Als tarra een maat is voor het gemak, dan gaat het werk zeker in Zuidelijk Flevoland (12,7 procent) en op Walcheren (12,7 procent) nog moeizaam.
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Ruth van Schriek