11 november: AgrioTV-live uitzending 'Kiemremming aardappelen, vandaag en morgen’
Solentum: Meten is weten
De alternatieve middelen voor kiemremming die voorhanden zijn, vergen het nauwlettend in de gaten houden van de omstandigheden in de bewaarschuur, stelt Johan Oenema, sales en marketing manager bij Solentum. „Telers kunnen dan snel en adequaat bijsturen. Data en de interpretatie daarvan helpen.”
Solentum is een zelfstandige dochter van aardappelhuis HZPC en richt zich op data-oplossingen in de aardappelketen. Een daarvan is SolAntenna, ook wel de digitale aardappel genoemd. Het is een apparaatje in de vorm van een aardappel dat drie belangrijke factoren bij kiemremming meet: temperatuur, luchtvochtigheid en de concentratie CO2. Door meerdere ‘digitale aardappels’ in de partij te plaatsen kunnen de omstandigheden nauwkeurig worden bijgehouden.
De digitale aardappelen sturen de gegevens naar de computer of het mobieltje van de teler. Alerts bij overschrijding van bepaald niveau kunnen worden ingesteld. „Telers benutten onze oplossing, maar ook leveranciers van nieuwe middelen voor kiemremming passen het toe. Zo optimaliseren zij hun advisering aan de telers”, aldus Oenema.
Delphy: Kies passend bij de situatie
Bij de keuze voor een alternatieve kiemremmer spelen de specifieke omstandigheden van het bedrijf een belangrijke rol, zo meldt adviesorganisatie Delphy. „Als teler kun je een keuze maken uit vier oplossingen die op de markt zijn”, legt Jan Salomons uit. Hij is bedrijfsadviseur akkerbouw bij Delphy. Om de keuze te ondersteunen ontwikkelde Delphy in opdracht van de Brancheorganisatie Akkerbouw (BO) de zogenoemde Beslisboom Kiemremming (https://www.delphy.nl/beslisboom-kiemremming/).
Aan de hand van vragen over onder meer de teelt, bewaarruimte, apparatuur en gewenste duur van de bewaring kunnen telers tot een afgewogen keuze komen voor de beste manier van kiemremming. „Daarbij is het ook van belang dat akkerbouwers rekening houden met de adviezen bij de toepassing van de verschillende methoden. Die verschillen namelijk van elkaar”, aldus Salomons.
UPL: Argos betekent andere werkwijze
UPL biedt met Argos een alternatief aan voor chloorprofam. Dit middel op basis van sinaasappelolie vergt een andere werkwijze van de aardappelteler. Net als chloorprofam kan het nieuwe middel Argos worden verneveld, zowel koud als heet. Het grote verschil met chloorprofam is dat Argos de kieming remt op basis van het ‘afbranden’ van kleine kiempjes zodra ze verschijnen, aldus UPL. Het is dus zaak om de behandeling op het juiste moment uit te voeren: niet te laat. Ook is voldoende beluchting (ventilatie) in de bewaarschuur essentieel, evenals de juiste afstelling en onderhoud van de vernevelaar. Ook het aardappelras en het al of niet behandelen met Royal MH tijdens de teelt spelen mee bij de al dan niet succesvolle toepassing van Argos.
Aanmelden
Meer informatie over de SolAntenna van Solentum, de beslisboom van Delphy of kiemremmer Argos van UPL? Meld u aan voor het webinar dat Agrio hierover op 11 november aanstaande houdt in samenwerking met genoemde bedrijven.
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: UPL, Solentum, Delphy