Corona dwingt aardappelhandelshuizen tot andere opzet traditionele rassenshows
Serie Rassenshows: Stet Holland legt focus op robuustheid in rassen en kweekwerk
Handelshuis Stet Holland focust zich voor de exportmarkt steeds meer op robuustheid in rassen en kweekwerk. Paradepaardje voor seizoen 2020-2021 in de versmarkt is de Brianna, sterk in chips is het ras SHC1010. De Leonata is een innovatie in het QSR-segment.
Stet probeert het ras Brianna specifiek rond het Middellandse zeegebied in de markt te zetten, zegt directeur Peter Ton. Het ras geeft hoge opbrengsten, heeft veel resistenties, levert grove knollen op en heeft een mooie schil. „Het is een robuuste aardappel, die zowel geschikt is voor de traditionele markt als voor de wasserij”, vertelt hij.
Areaalgroei chipsras
De SHC1010 is een ras dat door zijn goede eigenschappen voor de verwerking van chips aan het doorbreken is in de chipsindustrie. Stet wil dit ras samen met een commerciële partij verder in areaal laten groeien. In het QSR-segment kent de witvlezige Leonata goede bakeigenschappen. „Een mooie aardappel voor bijvoorbeeld de McDonaldsfrites”, zegt hij.
Het handelshuis zoekt naar een robuuste aardappel die door de teler eenvoudig te telen is, legt de directeur uit. „Voor de pootgoedteler betekent dat een aardappel die resistent is tegen virussen. Met het wegvallen van kiemremmers is in de versmarkt het aspect kiemrust in de bewaring van essentieel belang.”
Uitdaging voor pootgoed
Vooruitkijkend naar seizoen 2020-2021 verwacht Peter Ton dat het door corona en economische ontwikkelingen een uitdaging wordt om al het pootgoed een bestemming te geven. „Dit soort jaren hebben we vaker gehad, maar ten opzichte van de afgelopen jaren moeten we een stap terug doen. De vroege export laat goede volumes zien, nu komen de grote bestemmingen eraan, zoals Noord-Afrika en Europa. Het is spannend hoe dat zich gaat ontwikkelen.”
Ton verwacht in het fritessegment een daling van het areaal. Hoe de versmarkt zich gaat ontwikkelen, kan hij op dit moment niet zeggen. „Daarvoor is het nog te vroeg. Door COVID-19 worden veel verse aardappelen verpakt en geconsumeerd, terwijl de oogsten niet bijzonder groot zijn.”
Gevolgen Brexit
De Brexit gaat op korte termijn zeker invloed op de pootgoedsector hebben, denkt Ton, doordat de levering complexer wordt. Dat geldt ook voor het Schotse pootgoed naar Europa. „Wij maken ons daar zorgen over, evenals onze Schotse collega’s. Ik verwacht wel dat er oplossingen komen om de handelsstromen te continueren. De Brexit heeft impact op de hele sector, maar zal niet direct grote economische gevolgen voor de Nederlandse handelshuizen hebben.”