Nieuw glyfosaatmiddel Clinic Free krijgt toelating maar komt niet op de markt

Nufarm heeft de aanvraag voor Clinic Free al een aantal jaren geleden ingediend. Clinic Free is geproduceerd zonder de toevoeging van tallowamine.
Tallowamine-houdende gewasbeschermingsmiddelen
In 2016 ontstond een brede discussie over tallowamine-houdende gewasbeschermingsmiddelen. Uit onderzoek van Efsa, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, was gebleken dat gewasbeschermingsmiddelen op basis van glyfosaat met tallowamine toxischer zouden zijn dan de stof glyfosaat alleen. Dit werd toegeschreven aan met name POE-tallowamine. POE-tallowamine is een hulpstof die het uitvloeien van betreffende gewasbeschermingsmiddelen bevordert. Op bijna alle criteria bleek POE-tallowamine toxischer dan glyfosaat. Het Ctgb besloot hierop de toelating van alle gewasbeschermingsmiddelen met de werkzame stof glyfosaat en de hulpstof POE-tallowamine in te trekken.
Na het doorlopen van de toelatingsprocedure heeft het Ctgb onlangs de toelating afgegeven voor Clinic Free, zegt Bart de Vroome van Nufarm. Het bedrijf gaat niet met het nieuwe middel de markt op, omdat het al een ander glyfosaathoudend middel op de markt heeft, namelijk Clinic N.
Reguliere toelating
De stof glyfosaat ligt de laatste jaren onder een vergrootglas. Desondanks is het niet bijzonder dat Clinic Free een toelating heeft gekregen, vindt De Vroome. „Het gaat om een reguliere toelating. Zo lang glyfosaat een toelating heeft, blijft het Ctgb ook op dit vlak zijn werk doen en krijgen glyfosaathoudende middelen, mits het dossier voldoet aan alle eisen, een toelating.” Vorige maand meldde het Compendium voor de Leefomgeving (CLO) dat vrijwel alle glyfosaatvervuiling in oppervlaktewater afkomstig is van riolering en waterzuivering. Slechtst 2 procent kan op conto van de landbouw worden geschreven.
De Europese commissie liet glyfosaat in december 2017 voor een beperkte periode van 5 jaar toe, en niet voor de gangbare periode van 10 jaar. De stof moet daarom na vijf jaar, dus uiterlijk in december 2022, opnieuw zijn beoordeeld. Vanwege het zeer uitgebreide aanvraagdossier voor glyfosaat, heeft de EU besloten dat een groep van lidstaten gezamenlijk de volgende beoordeling doet. Frankrijk, Hongarije, Nederland en Zweden vormen samen deze groep.