Serie Rassenshows: TPC: Salvador interessant door hectareopbrengst
Handelshuis TPC ziet zowel voor de pootgoedteelt als de versmarkt een goede toekomst voor het nieuwe ras Salvador. Deze aardappel vindt vooral zijn weg naar klanten rond het Middellandse zeegebied en kenmerkt zich door een hoge hectareopbrengst en tolerantie tegen droogte en hitte.
De Salvador is van het type Arizona en Fabula, vertelt directeur Gaby Stet van The Potato Company (TPC) uit Emmeloord. Het bedrijf gaat de aardappel wereldwijd afzetten, zegt hij. „Vanuit de pootgoedteelt is er veel interesse in dit ras, omdat het een hoge hectare-opbrengst bij onze klanten en ook bij onze pootgoedtelers heeft. Ook voor de versmarkt geeft de aardappel hoge opbrengsten.”
Phytophthora
Hoewel het hier om een gangbaar ras gaat, is de Salvador vanwege zijn gunstige phytophthora-eigenschappen ook biologisch te telen, aldus Stet. Door de strenger wordende Europese regelgeving op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen worden deze eigenschappen ook steeds belangrijker voor de gangbare teelt, zegt hij. „We zien de laatste jaren echter wel dat phytophthora regelmatig muteert. Een ras dat vandaag resistent is, kan morgen zo maar vatbaarder zijn. Dat maakt phytophthora in het algemeen een ingewikkeld verhaal.”
Gebrek aan valuta en containers
TPC ziet het seizoen 2020-2021 door de coronacrisis als een lastig seizoen voor de aardappelsector. „Naar bijvoorbeeld een ras als Spunta is ongeveer een derde minder vraag vanuit de exportmarkt”, vertelt Stet. „Dat heeft te maken met lage lokale consumptieprijzen, het gebrek aan harde valuta in exportlanden, maar ook met een tekort aan containers om de aardappelen te vervoeren.” Daarnaast heeft het pootgoed in Nederland dit jaar veel te lijden gehad onder virus, waardoor grote partijen pootaardappelen zijn gedeclasseerd of zelfs zijn afgekeurd, zegt hij. Ook de negatieve stemming in de verwerkende industrie trekt een flinke wissel op de sector.
Gaby Stet kijkt alweer vooruit naar het seizoen 2021-2022. Hoe dat zal verlopen, hangt van de ontwikkelingen van het coronavirus af, stelt hij. „Als corona verdwijnt of er komt een vaccin tegen het virus, gaat de markt er gelijk een stuk vriendelijker uitzien. Voor nu is het alle zeilen bijzetten, om met alle uitdagingen die we hebben de totale sector zo goed mogelijk te bedienen.”