Laatste uien dankzij droger weer in de komende dagen van het land
Alleen al in Zeeuws-Vlaanderen staat of ligt nog 200 tot 300 hectare, is de inschatting van André Boot van zaadbedrijf Hazera. Hij verwacht dat deze uien deze week wel van het land komen. „Zeker met de huidige prijzen zullen telers hun uiterste best doen om ze er uit te krijgen.” Ook Jaap Jonker van De Groot en Slot ziet op veel plekken nog ongerooide of in het zwad liggende uien, variërend van een paar tot zelfs 20 hectare. In Zeeland en Flevoland moet er her en der nog wel wat gebeuren, in Groningen ligt er incidenteel nog een blok, is zijn inschatting.
Kwaliteit
De kwaliteit zal bepalen of de uien ook daadwerkelijk de bewaring in gaan, meent Boot. „De kwaliteit van de uien die nog vast staan, zal niet om over naar huis te schrijven zijn. Maar die al gerooid liggen, kunnen wel wat hebben.” Wat de oogst extra bemoeilijkt is het feit dat deze laatste uien waarschijnlijk niet op de mooiste gronden staan. „Anders waren ze al gerooid. Het zal nog een lastig verhaal worden.” Dat ziet ook Jonker. „In Flevoland zie ik nog uien overeind staan. Dat zijn geen uien meer, dat zijn alleen maar bouten.”
Hij benadrukt dat ook deze uien van het land moeten om opbouw van grondgebonden ziektes te voorkomen. „Breng ze naar de vergister of leg ze op het erf onder plastic. Ze moeten in ieder geval gerooid worden.” Over de kwaliteit van de uien in het zwad maakt hij zich minder zorgen, al zal de teler deze, eenmaal in de bewaring, wel goed in de gaten moeten houden. „Volop ventileren en kachels er bij. Ik zou ze ook niet lang bewaren: droog en weg er mee.”
Gestegen prijzen
De prijzen zijn momenteel gunstig en daarom verwacht Boot dat veel uien de bewaring wel zullen halen. „Ook al heb je uiteindelijk maar 35 ton per hectare, maar met die hoeveelheid loont het met deze prijzen al gauw om ze wel naar binnen te rijden en ze te drogen.”